Region

Ko je sve zainteresovan da kupi Goli otok?

0908GoliOtok
D
irektor hrvatske Kancelarije za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović izjavio je da su iz Srbije i Crne Gore stigle inicijative vezane za prodaju ili iznajmljivanje Golog otoka, gdje se prije nekoliko decenija nalazio logor za političke osuđenike.

Ko je sve zainteresovan da kupi Goli otok?
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatska vlada je ponudila na prodaju i iznajmljivanje 100 nekretnina, ukupne površine oko 20 miliona kvadratnih metara.

„Što se tiče Golog otoka, primili smo desetak inicijativa, a sve se kreću u okvirima očekivanog, odnosno memorijalnog, muzejskog i turističkog. Od onih iz Srbije i Crne Gore, odakle je bilo puno informbiroovaca, pa do Arhitektonskog fakulteta u Gracu, gdje imaju nekoliko radnih projekata na temu Golog otoka“, rekao je Pejnović.

„Ako treba nešto kritikovati, onda je to razdoblje prethodnih tridesetak godina nebrige. Za bezrezervni smo pijetet prema 13.000 takozvanih informbiroovaca koji su tamo bili zatočeni od 1949. do 1956. godine“, izjavio je Pejnović, uz konstataciju da Goli otok mora postati mjesto stalne osude svake političke represije i mjesto upozorenja na takve opasnosti.

Pejnović je najavio da će hrvatska vlada krajem godine ponuditi na prodaju i iznajmljivanje još 100 nekretnina.

Hrvatska država koristi oko 430.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u svom vlasništvu, dok oko 101.000 metara iznajmljuje.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika