Region

Zagreb dobija krematorijum i groblje za ljubimce

0808psi
N
a jesen bi trebalo da počnu radovi na izgradnji prvog groblja za kućne ljubimce u zagrebačkom Dumovcu. Prije mjesec dana riješeni su imovinsko-pravni odnosi s državom, tako da je početak radova sve bliži.

Zagreb dobija krematorijum i groblje za ljubimce
Portal AnalitikaIzvor

"Grad Zagreb je sada vlasnik čestice u Dumovcu na kojoj će se graditi groblje za kućne ljubimce. U toku je upis u zemljišne knjige navedene čestice i na jesen očekujemo da ćemo glavni projekat dati u proceduru. Stoga se nadam da ćemo na jesen krenuti u prve radove, kada ishodimo sve dozvole, što se tiče glavnog projekta" rekao je gradski sekretar za poljoprivredu Emil Tuk.

Osim groblja, napraviće se i krematorijum i park, a konačna vrijednost cijelog projekta, prema procjenama, bila bi oko dva miliona eura. Tuk je objasnio kako će sve izgledati na kraju i koliko ljubimaca će groblje primati.

“Biće oko 12.500 boksova cijelo groblje je koncipirano na način da se kućni ljubimci kremiraju i da se smještaju u te boksove. Pokraj toga biće jedan spomen-park, znači to će biti jedno mjesto susreta onih koji žele da obiđu mjesta svojih uginulih kućnih ljubimaca i koji žele da udome životinju jer je sve smješteno u Dumovcu".

Oni koji imaju ljubimce znaju koliko će im značiti takvo mjesto, a Tuk kaže da potreba svakako postoji: "Pa naravno da je bitno, to je jedan civilizacijski doseg koji svaka metropola mora imati pa tako i Zagreb. Već dugi niz godina postoji potreba građana da svoje kućne ljubimce zbrinu na adekvatno mjesto za to, da ih zbrinu s pijetetom i poštovanjem, kako to i priliči nekome ko živi u porodici i s sporodicom dugi niz godina, a to su naši kućni ljubimci".

Grad je projekat pripremio još prije pet-šest godina, ali se čekalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sad kad je to napravljeno, završetak cijelog projekta, gotovo groblje u Dumovcu, trebalo bi da bude završeno krajem sljedeće ili početkom 2016. godine.

Izvor: index.hr; foto: b92.net

 

Portal Analitika