Region

Google sa pretraživača briše tekstove hrvatskih medija

0608google
I
zdavači elektroničkih medija u Hrvatskoj nedavno su dobili prva obavještenja iz Gugla (Google) da se određeni tekstovi koji su objavljeni na njihovim portalima uklanjaju sa pretraživača, piše Jutarnji list.

Google sa pretraživača briše tekstove hrvatskih medija
Portal AnalitikaIzvor

„Sa žaljenjem vas obavještavamo da više nismo u mogućnosti da prikazujemo sljedeće stranice s vašeg Internet sajta u našoj evropskoj verziji pretraživača Google“, navodi se u poruci koja je stigla na adrese hrvatskih izdavača.

To je posljedica odluke Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je u maju presudio da Google na zahtjev korisnika mora da ukloni tekstove iz pretraživača u kojima su podaci irelevantni, zastarjeli, neprimjereni ili previše lični.

Sud je donio ovakvu presudu nakon što je jedan Španac tužio Google jer su se na Internetu nalazili podaci o aukciji njegove kuće koju je, na kraju, ipak uspio da zadrža. Španac se žalio da mu je time povrijeđeno pravo na privatnost, a ovom presedanskom presudom praktično je pokrenuta lavina zahtjeva korisnika koji žele na internetu da izbrišu svoju prošlost. Odluka se odnosi na zemlje članice Evropske unije i na Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švajcarsku.

Google je ovu presudu Evropskog suda pravde nazvao cenzurom.

Zagovornici zaštite privatnih podataka pozdravili su presudu ECJ-a, dok je zaštitnici slobode govora oštro osuđuju.

Portal Analitika