Literatura

Pobjedin konkurs za neobjavljeni roman – 18 novih rukopisa

0308najroman1
N
a drugi Konkurs za Pobjedinu nagradu „Najbolji neobjavljeni crnogorski roman 2014.“, koji je u zatvoren u petak, pristiglo je 18 rukopisa koji zadovoljavaju  propozicije konkursa.

Pobjedin konkurs za neobjavljeni roman – 18 novih rukopisa
Portal AnalitikaIzvor

Kako u svom tekstu podsjeća umjetnički direktor projekta dr Vladimir Vojinović, odluke o nagradama žiri će donijeti sredinom oktobra, a nagrade će laureatima biti uručene na Dan Pobjede, 24. oktobra.

- Podatak o broju prijavljenih rukopisa svjedoči ne samo o uspjehu Pobjedinoga projekta, već i o svojevrsnom kulturološkom fenomenu – u Crnoj Gori, đe živi tek nešto više od 600.000 ljudi, godišnje se rodi više desetina romana. Ono što je dodatni podsticaj i za autore i za izdavački sektor Pobjede, jeste činjenica da se na Pobjedin konkurs prijavljuju kvalitetni autori, čiji rukopisi postaju nezaobilazni dio crnogorske književnosti i kulture – navodi Vojinović.

On takođe konstatuje da je ovaj Pobjedin projekat doživio izuzetni uspjeh i krunisan je novom edicijom te izdavačke kuće, koju sada već čine pet romana sa prošlogodišnjeg konkursa: „Bijeg iz vrzinog kola“ Jelene Gošović - Perović, „Šamaranje“ Stefana Boškovića, „Miris dalekog juga“ Saše Lješkovića, „Još možeš da poručiš kišu“ Blage Žurić i „Kumborski vijađ“ Bosiljke Pušić.

Kako najavljuje umjetnički direktor ovog literarnog projekta, do okončanja drugoga ciklusa Pobjedine nagrade, izdavački sektor objaviće još dva naslova pristigla na prošlogodišnji konkurs – „Tati ne daju na groblje“ Sava Božovića i „Zatočenici beskraja“ Ilije Gajevića.

- Odlukama žirija i izdavačkoga sektora Pobjede, stvoreno je plodno tlo za razvitak romaneskne književnosti. Pobjedin projekat pokazao je da koncept anonimnosti (autori pod šiframa prijavljuju rukopise) i stručnoga prosuđivanja kvaliteta rukopisa (Pobjedin žiri čine prof. dr Sonja Tomović - Šundić, Jovan Nikolaidis, prof. dr Janko Andrijašević, Vlatko Simunović i mr Milena Ivanović) jesu pozitivna motivacija koja uspjelo djeluje na kvalitetne crnogorske romanopisce svih generacija. Sve to skupa omogućiće budućim tumačima crnogorske književnosti lakši uvid u ovu etapu razvitka crnogorskoga romana – zaključuje Vojinović.

Portal Analitika