Region

Hrvatska prodaje Goli otok

goliotokzatvor_f
M
eđu sto nekretnina u državnom vlasništvu koje je Državna kancelarija za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odlučila da proda ili iznajmi našli su se i bivši logor na Golom otoku i nekadašnja politička škola u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza, piše današnji Jutarnji list.

Hrvatska prodaje Goli otok
Portal AnalitikaIzvor

Svi zainteresovani pozvani su da do 15. septembra dostave ideje o njihovoj namjeni.

Nekadašnji ozloglašeni logor za Informbirovce na Golom otoku čije se zapuštene zgrade i prateći objekti prostiru na 4.500 kvadratnih metara već godinama propada.

- Htjeli bismo da osiguramo uslove da se na Golom otoku napravi memorijalno-turistički kompleks. Tamo postoje djelovi koji su predviđeni za turizam. Međutim, nije poenta u tome da mi kao državno tijelo izmišljamo i predlažemo kako staviti u funkciju te objekte - rekao je direktor DUUDI-a Mladen Pejnović za zagrebački dnevnik.

On je objasnio da će i na Golom otoku i svugdje gdje se nude državne nekretnine moći da se radi samo u skladu s prostornim planovima, te da će se nekretnine i prodavati i iznajmljivati.

Saborski Odbor za ljudska prava na prijedlog udruženja bivših logoraša "Ante Zemljar" još prije pet godina je pokrenuo inicijativu da se donese poseban zakon o Spomen području Goli otok.

Ministarstvo kulture saopštilo je početkom godine da nema novca za formiranje i održavanje takvog spomen područja, podsjeća Jutarnji list.

Jutarnji.hr

Portal Analitika