Zanimljivosti

Automobili bez vozača na ulicama Britanije od 2015. godine

3007auto
A
utomobilima bez vozača će od januara sljedeće godine biti dozvoljen pristup javnim putevima u tri britanska grada, saopštila je danas vlada u Londonu.

Automobili bez vozača na ulicama Britanije od 2015. godine
Portal AnalitikaIzvor

Gradovi širom Velike Britanije pozvani su da dostave ponudu kako bi bili domaćini jednog od niza ispitivanja u trajanju od godinu i po dana do tri godine, i za šta će od države dobiti deset miliona funti (12,5 miliona eura), navodi se u saopštenju vlade, a prenosi agencija Frans pres.

Samoupravljajući automobili, koji se kreću uz pomoć sistema senzora i kamera, već su testirani u nekoliko zemalja svijeta, poput SAD i Japana, a uskoro će im se priključiti i Švedska.

Predstavljajući najnovije planove vlade, britanski ministar za poslovna pitanja, Vins Kejbl, poručio je da su britanski naučnici i inženjeri ustvari "pioniri" razvoja samoupravaljujućih automobila.

"Zahvaljujući današnjem saopštenju, automobili bez vozača će se na našim ulicama naći za manje od šest mjeseci, stavljajući nas tako na prvu liniju transformativne tehnologije i otvarajući nove mogućnosti za našu ekonomiju i društvo", izjavio je Kejbl u sjedištu Organizacije za razvoj motorne industrije (MIRA) u gradu Nuneatonu, u centralnoj Britaniji.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika