Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Postanite dobitnici izdanja „Nove knjige“

1407novaknjiga
P
ortal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagrađuju dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Postanite dobitnici izdanja „Nove knjige“
Portal AnalitikaIzvor

Ljubitelji pisane riječi imaju priliku da dobiju dva naslova u izdanju Nove knjige. Tako će prva dva čitaoca koji danas u 12 časova pozovu broj našeg portala 068 / 311 – 541, postati dobitnici knjige „Umijeće ratovanja“ ili „Upražnjeno mjesto“, koje se mogu naći i u nekoj od Gradskih knjižara.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu i Tivtu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

1407umijeceratovanjaSun Cu: Umijeće ratovanja

„Umijeće ratovanja“ Sun Cua jedan je od najpoznatijih vojnih spisa u istoriji čovječanstva.

Tokom 2.000 godina, ovo djelo uticalo je na istočnjačku vojnu misao i filozofiju, a u drugoj polovini dvadesetog vijeka izvršilo je uticaj i na zapadno sagledavanje rata, poslovnih strategija i diplomatskih odnosa.

„Umijeće ratovanja“ nam otkriva, kroz primjer sukobljenih armija, bezvremena načela koja važe u svakodnevnom životu. Uči nas kako imati strategiju ne znači planiranje u smislu pravljenja liste postupaka, već zahtijeva brze odgovore na promjene okolnosti. Ovo djelo čitaocu pruža nenadmašan uvid u ljudsku prirodu i u prirodu međuljudskih konflikata.

Bilo da je riječ o politici, sklapanju ugovora, stupanju u brak ili rukovođenju nekom organizacijom ili političkom strankom, Sun Cuovi savjeti su uvijek dragocjen putokaz.

1407upraznjenomjestoDž. K. Rouling: Upražnjeno mjesto

Radnja romana „Upražnjeno mjesto“ dešava se između dvije sahrane i jedne velelepne rođendanske proslave u mjesnoj dvorani.

Uvodeći nas u roman, autorka nas svedenim zapletom i realističnim prikazom života upoznaje sa izmišljenim gradom Pagfordom - naizgled idiličnim gradom sa kamenim trgom i drevnom opatijom, ali ono što se krije iza privlačne fasade je grad pun sukoba. Neočekivana smrt omiljenog sugrađanina, opštinskog odbornika i filantropa Barija Ferbradera, unosi košmare u živote mještana – onako kako samo politika umije. Upražnjeno mjesto opštinskog odbornika izaziva sukobe između dojučerašnjih prijatelja i susjeda koji počinju bezočno da spletkare jedni protiv drugih, ne bi li baš oni ili njihov kandidat osvojili presudni glas.

Autorka je ovim romanom željela da pokaže kako nevidljivi pipci interesa i kapitala mogu prekonoći, i bez zločina, da uzdrmaju monotone živote desetak, po modelu sociološkog uzorka, odabranih pagfordskih porodica. Stvar se ubrzava kada misteriozni haker na sajtu opštinskog odbora počinje da iznosi kompromitujuće podatke za svakog kandidata, potpisujući se kao duh preminulog odbornika.

Portal Analitika