In firme

Porše radi na konkurentu Ferariju 458

0907ferari
P
rema posljednjim saznanjima Porše radi na razvoju nove četveročlane sportske porodice koju će, između ostalog činiti Boxster/Cayman modeli pokretati 4-cilindričnim turbo motorima, kao i 8-cilindrični superautomobil kojemu će glavnu konkurenciju predstavljati Ferari 458. Razvoj ovog potonjeg modela se trenutno vodi pod oznakom 988, dok mu konačni naziv za sada još uvijek nije poznat.

Porše radi na konkurentu Ferariju 458
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je dakle o automobilu s kojim će Porše napokon zadovoljiti mnoge svoje stručnjake koji su smatrali kako stuttgartski proizvođač ne može adekvatno odgovoriti na 8-cilindričnu ferrarijevu konkurenciju sa 6-cilindričnim motorima iz modela 911, prenosi Autonet.

Za sada nije poznato kakav bi konkretni karoserijski oblik model 988 trebao imati, no sigurno će se raditi o kombinaciji elemenata modela 911 i 918. Takođe, središnje smješteni 8-cilindrični motor će usloviti nešto duži zadnji dio. Inače, vjeruje se kako će obim ovog pogonskog stroja iznositi 4,0 litre te kako će u konačnici 988 biti dostupan u nekoliko verzija različite snage.

Navodno Poršeovi stručnjaci testiraju verzije ovog motora potpomognutog sa četiri turbopunjača, a snaga bi mu trebala biti veća od 600 KS, dok će mu se okretni moment svakako kretati iznad 550 Nm te biti dostupan od relativno niskog broja okretaja.

U cilju povećanja prodaje na oko 200.000 primjeraka godišnje Porše je navodno, uz razvoj nove porodice atmosferskih i turbo 4, 6 i 8-cilindričnih bokser motora koji će se odlikovati većom snagom i nivoom ekonomičnosti, već započeo i s razvoj nove platforme, odnosno kombinacije konstrukcijskih elemenata koji će biti osnova za sve njegove modele, sa središnje i nazad smještenim motorom, a poslužiće i za nasljednika Lamborginijevog Aventadora.

Kažemo kombinacija konstrukcijskih elemenata jer će se pojedini koristiti u dva ili više modela, a pojedini će biti jedinstveni samo za jedan od noviteta. Ipak, je riječ o različitim automobilima poprilično različite snage pa jedna platforma ne može zadovoljiti sve njihove potrebe. Prednji kraj i putnička ćelija bi otprilike trebali isti u svim modelima, dok bi vješanje, upravljački sustav i sl. trebali biti prilagođeni svakom pojedinom modelu.

Inače, ova će "platforma" podržavati mehanički te hibridno-električni pogon na sva četiri točka, gdje bi prednju osovinu pokretao električni motor. Takođe, vrijedi spomenuti kako će ova konstrukcija biti dobrim dijelom izrađena od lakih i kompozitnih materijala, a napredne tehnike izrade će samo još dodatno pripomoći sniženju mase i povećanju čvrstoće, odnosno krutosti automobila. Naravno, omogućiće proizvodnju kupea, kabrioleta i targa verzija.

U svakom slučaju novi 8-cilindrični porše bi na tržište trebao stići 2017, a nedugo nakon toga će slijediti nasljednici modela Boxster, Cayman i 911. Ulazne izvedbe Boxstera i Caymana bi trebali biti pokretati 2,0-litrenim 4-cilindričnim turbo motorima snage između 300 i 350 KS. Do 2019. Porše bi trebao prijeći na novu platformu te spomenute nove motore.

izvor: nezavisne.com

Portal Analitika