In firme

Ovo je najlakši smartfon na svijetu

0407telefon
M
ožda vam naziv kompanije XOLO ne znači mnogo, ali taj indijski IT igrač trenutno može da se pohvali "najlakšim" Windows smatfonom na svijetu.

Ovo je najlakši smartfon na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Nema mnogo grama - 100 - ali ima mnogo mogućnosti, navodi kompanija XOLO na zvaničnoj internet stranici uređaja. Poređenja radi, Appleov iPhone 5s je težak 112 grama, dok je Samsungov Galaxy S4 Mini lakši za 5 grama.

XOLO Win Q900s je u svoje kućište debljine 7,2 milimetara ipak ugurao pristojne komponente.

Uređaj ima IPS LCD ekran dijagonale 4,7 inča uz rezoluciju 1.280x720 piksela, a prekriven je otpornim Dragontrail staklom - istim koji se nalazi na Sonyjevom smartphoneu Xperia Z2.

U unutrašnjosti se krije Qualcommov Snapdragon 200 čip sa četiri procesorska jezgra na radnom taktu 1,2GHz, uparenim s Adreno 302 grafičkim procesorom. Tu je još gigabajt radne memorije, 8GB prostora (koji može da se proširi microSD karticama), baterija od 1.800mAh, 8MP zadnja Omnivision PureCel kamerica i 2MP prednja kamera.

S obzirom na to da je cijena ovog smartfona 167 američkih dolara za prvih pet hiljada primjeraka (koji su već rasprodati), kao i da je puna cijena od 200 dolara u drugoj sedmici jula, čini se kako je ovaj Windows Phone, barem na indijskom tržištu, uspješan.

Za sada nije poznato da li će se Win Q900s naći u prodaji širom svijeta.

Izvor: tportal.hr

Portal Analitika