Literatura

Promovisana „Ogrlica iz Šanliurfe“: Ratne devedesete u debitantskom romanu Ruždije Adžovića

1406ruzdija1
R
oman „Ogrlica iz Šanliurfe“ poznatog crnogorskog novinara i publiciste Ruždije Adžovića, promovisan je sredinom sedmice u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a među zvanicama je bio i ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović, prenosi Klix.ba.

Promovisana „Ogrlica iz Šanliurfe“: Ratne devedesete u debitantskom romanu Ruždije Adžovića
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo nije moja prva knjiga, ali jeste književni prvijenac kojim sam zakoračio u književne vode. Radnja romana počinje u srpskom logoru u kojem su zatočeni Bošnjaci i Hrvati i prati život glavnog junaka Sinana. Radnja se vraća 15 godina unazad i prati previranja u toku agresije na BiH i na kraju se završava u logoru - kazao je Adžović.

Objašnjava kako je ideju za naziv romana dobio nakon posjete turskom gradu Šanliurfa.

- Zašto Šanliurfa, grad u Turskoj na granici sa Sirijom? U tom gradu sam bio dva puta i fascinirao me oba puta. Kada sam se vratio, odlučio sam da se roman zove po ovom gradu. Ogrlica je, ustvari, kupljena u ovom gradu. Knjiga bi uskoro trebalo da bude prevedena na turski i albanski jezik. Na albanski, jer je glavna junakinja, Sinanova Đilija, kao Đulija - Albanka. Riječ je o jednoj strasnoj ljubavi između Sinana Bošnjaka i Đilije Albanke - ispričao je autor romana.

1406ruzdijaIpak, ističe kako njegov književni prvijenac najviše govori o stradanjima i patnjama u ratu u BiH.

- Knjiga je o stradanju, o patnji, ali i o ljubavi. Nekako u BiH nikada nije nedostajalo ni patnje, ali ni ljubavi. To je njen usud. Ja volim da poredim BiH sa lijepom ženom. Njena ljepota je njeno prokletstvo, svi se otimaju za nju. Roman simbolizuje Sinanov život, ali i BiH - kazao je Adžović.

Promotori knjige su bili književnik Isnam Taljić, predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović i diplomata i predsjednik Zajednice Albanaca u BiH Muharem Zejnulahu.

Kulenović je tom prilikom istakao kako je autor romana vrlo uspješno napisao jedno književno djelo, iako je i sam novinar.

- Uspješno je i pored te novinarske podloge napravio jedno vrijedno književno djelo. Logor o kojem autor piše simbolizuje i opkoljeno Sarajevo. Ovo je djelo vrijedno objašnjenja, jer mi u BiH nemamo pravo na ćutnju. Kroz njegovo pero progovorili su i logoraši - kazao je Kulenović.

Zejnulahu je pak istakao kako je riječ o izvrsnom djelu.

- Knjigu sam pročitao u dahu, i emocije mi se još nisu slegle. Knjiga prije svega govori o moralu - rekao je Zejnulahu.

Promociji knjige su takođe prisustvovali predstavnici bosanskohercegovačkog Saveza logoraša, Zelenih beretki, Majki Srebrenice, direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović i brojni drugi gosti.

Foto: klix.ba

Portal Analitika