Region

13. Zagreb Pride: Više hiljada učesnika prošetalo bez incidenata i kordona policije

1406zagrebpride
O
vogodišnja 13. Povorka ponosa prošla je danas zagrebačkim ulicama, prenosi portal Index.hr.

13. Zagreb Pride: Više hiljada učesnika prošetalo bez incidenata i kordona policije
Portal AnalitikaIzvor

Dok organizatori govore o pet hiljada učesnika, službena policijska saopštenja pominju dvije hiljade u Povorci ponosa, prenosi T portal. Ovaj medij dodaje kako su podršku skupu dali ljudi iz cijelog regiona, a najviše iz BiH, Srbije i Mađarske.

Okupljanje je počelo u 14 sati, a u šarenoj i glasnoj koloni mogli su se vidjeti natpisi poput: „Diskriminacija nije hobi“, „Ustajte prezrene na svijetu“, „Svi smo mi homo“ i „Policija je tu zbog vas“.

Povorka je krenula s Trga žrtava fašizma kroz centar Zagreba prema Zrinjevcu. Učesnici Povorke poslali su brojne poruke - i građanima i institucijama.

- Građanima želim poručiti da trebaju da učestvuju u ovim povorkama zato što iskazuju solidarnost s onima koji nemaju prava, odnosno prava su im uskraćena jer su manjina. To ne bi trebalo da se događa, ja sam ovdje upravo da budem solidarna sa svojim prijateljima i prijateljicama - rekla je jedna od učesnica Zagreb Pride-a.

U zagrebačkoj policiji navode kako tokom i poslije povorke nije bilo izgreda i ističu kako Zagreb Pride osigurava dovoljan broj policajaca.

1406zagrebpride1Povorka je nešto prije 16 sati stigla na Zrinjevac, gdje je održan i izbor za homofrenda i homofoba godine. Titula homofrenda pripala je čelnici ORaH-a Mireli Holi koja je i došla na Povorku ponosa, dok je titula homofoba godine pripala Željki Markić.

- Činjenica je da su istopolne zajednice, odnosno seksualne manjine, jedna od najugroženijih grupa u društvu - poručila je Mirela Holi objašnjavajući zašto je došla da pruži podršku 13. Zagreb Pride-u.

Na pitanje kako to da uvijek isti političari daju podršku i da ih je svake godine, zapravo - premalo, Holi je odgovorila:

- Meni je to tužno, jer smatram da političari i političarke imaju posebnu odgovornost jer moraju da rade na senzibilizaciji i edukaciji javnosti po ovim pitanjima - poručila je ona i dodala da smatra da bi pozicija istopolnih zajednica trebalo da se poboljša.

1406zagrebpride2- Pokažimo da nećemo samo ćutke stajati postrani, budimo solidarni i solidarne, jer nas zajedno ništa ne može zaustaviti. Biti na pravoj strani istorije znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih. Biti na pravoj strani istorije znači biti na margini danas, u otporu sjutra, a u slobodi vječno - ističe se, uz ostalo, u proglasu ovogodišnjeg Zagreb Pride-a.1406zagrebpride01Protekle dvije godine Zagreb Pride je od građana tražio finansijsku pomoć za neometano održavanje Povorke ponosa. Ali, ove godine organizatori ocjenjuju da je pomoć potrebnija stradalima od poplave, pa apeluju na sugrađane da podršku usmjere Crvenom krstu i onima kojima je u ovom trenutku ona važnija.

T portal podsjeća da je Povorka ponosa Zagreb Pridea najvažniji godišnji protest, demonstracija i javni politički skup lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, transseksualnih, interseksualnih i kvir osoba.

Skup do 17 časova još nije bio završen, a nije data ni procjena broja učesnika ovogodišnje Povorke ponosa u Zagrebu.

Foto: hrt.hr, tportal.hr

Portal Analitika