Region

Preminuo kompozitor Miljenko Prohaska

3005prohaska
U
gledni hrvatski kompozitor, aranžer, dirigent i muzički pedagog Miljenko Prohaska preminuo je sinoć u Zagrebu u 89. godini, objavila je danas Hrvatska radiotelevizija.
Preminuo kompozitor Miljenko Prohaska
Portal AnalitikaIzvor


Maesto Prohaska je utemeljio mnoge orkestre, a najduže je djelovao kao šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (danas Big bend HRT-a).



Svirao je kontrabas u Zagrebačkoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru Radio Zagreba, orkestru Jugoslovenske radiodifuzije, Kamernom orkestru Radio Zagreba.



Bio je istaknuti član Zagrebačkog dzez kvarteta i kvinteta i drugih sastava koje je okupio Boško Petrović, a nastupao je i s brojnim međunarodnim džez zvijezdama poput Gerija Maligana, Dona Elisa....



Već šezdesetih godina Prohaska je uvršten u Encikopediju džeza.



Dirigovao je međunarodnim orkestrima, a kao kompozitor se okušao u džezu, zabavnoj muzici, rok-operama i filmskoj muzici.



Bio je predsjednik Hrvatskog društva kompozitora i direktor lokalnih festivala, bavio se pedagoškim radom, prvi uveo folklorne teme i melos u džez, a pritom pisao i zabavnu, laku i simfonijsku muziku.



Dobitnik je mnogih nagrada, između ostalih "Vladimira Nazora" i "Porina" za životno djelo, Medalje SOKOJ-a, Nagrade HRT-a Zagreb...



foto: nezavisne.com
Portal Analitika