Region

Ukrajina: Granate padaju, broje se mrtvi

2705ukrajina_vojska
N
ajmanje 30 proruskih boraca poginulo je tokom jučerašnjih sukoba oko aerodroma u Donjecku. Slavjansk cijelu noć granatiran.

Ukrajina: Granate padaju, broje se mrtvi
Portal AnalitikaIzvor


BBC, koji je potvrdio sinoćnju informaciju o stradalima, podsjeća da su proruski orijentisani pobunjenici najprije zauzeli zgradu aerdroma, koju je čuvalo obezbjeđenje, na šta je reagovala ukrajinska vojska koja je poslata na istok zemlje zbog izbijanja sukoba. Vojnici su pobunjeničke položaje gađali iz aviona ali i sa zemlje.



Novoizabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko juče je izjavio da podržava "antiterorističku akciju“, kako su ranije u Kijevu okarakterisali akciju slanja ukrajinske vojske na istok, ali da bi ta akcija trebalo da traje nekoliko sati, a ne mjeseci.



S druge strane predstavnik Donjecke narodne republike rekao je izvještaču BBC-ja da su ranije vijesti o najanje 30 stradalih u Donjecku tačne. Jedan izvor je rekao AFP- u da su tijela donijeta u gradsku bolnicu.



Za to vrijeme ne miruju ni sukobi u Slavjansku, gdje su četiri osobe ubijene, a jedna je ranjena tokom neprestanog granatiranja tog ukrajinskog grada, javila je danas agencija Itar tas s. Ta agencija prenosi da je od sinoć grad bio zasut granatama iz artiljerijskog naoružanja, a ukrajinska vojska je, takođe, pucala iz lakog automatskog oružja.



Žrtve su pronađene u blizini kratera nastalih od ispaljenih granata. Neimenovani predstavnik slavjanske narodne milicije je potvrdio broj žrtava i dodao da bi broj ubijenih i ranjenih mogao da raste.



Ista agencija navodi da je situacija u gradu Donjecku jutros mirna uprkos najavi ukrajinskih snaga bezbjednosti da će u zoru započeti novu operaciju.

foto: www.siol.net

Portal Analitika