Abiznis

ŽUGIĆ: Prosječna stopa rasta do 2017. godine 3,7 odsto

1905valda
V
lada je danas usvojila smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period do 2017. godine u cilju podsticanja ekonomskog rasta kako bi Crna Gora stigla razvijene ekonomije i adekvatnije valorizovala brojna dobra.

ŽUGIĆ: Prosječna stopa rasta do 2017. godine 3,7 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Ministar finansija Radoje Žugić, saopštio je da će crnogorska ekonomija u narednom trogodišnjem periodu rasti prosječno po stopi od 3,7 odsto, a generator rasta biće sektori turizma, energetike, poljoprivrede i infrastrukture.

"Da bi ostvarili te stope rasta koje smatramo objektivnim i realnim, neophodno je da realizujemo brojne razvojne projekte u sektorima turizma, energetike počev od podmorskog kabla i brojnih drugih kapaciteta, projekata u poljoprivredi, kao i infrastrukturi, prvenstveno dionica autoputa Smokovac - Mateševo", rekao je Žugić nakon sjednice Vlade.

Ukupne investicije po tom osnovu, kako je precizirao, iznosiće oko 3,9 milijardi EUR, što je značajno više od bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore.

Prema smjernicama makroekonomske i fiskalne politike realna stopa rasta ekonomije će u ovoj i narednoj godini iznositi po 3,5 odsto, u 2016. 3,8 odsto, a u 2017. godini četiri odsto.

"Čak mislimo da su projekcije stopa rasta konzervativno prezentovane i da će one biti značajno veće, kao i da ćemo pokrenuti snažan ciklus investicija", kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, da bi se ostvarile te stope rasta neophodno je da se u zoni monetarne politike dodatno stimulišu aktivnosti na snažnijoj kreditnoj aktivnosti koje se tiču značajnije ili snažnije podrške razvojnim projektima.

Procjena je da će kreditna aktivnost rasti u nivou od 4,9 odsto u odnosu na postojeći period, a takođe i aktivnosti koje se odnose na rješavanje visokog udjela kredita koji se neuredno servisiraju u ukupnom kreditnom portfoliju.

„Realni makroekonomski scenario govori o tome da ćemo imati strane investicije u narednom periodu prosječno za tri godine od 15,3 odsto i da će rasti kapitalni budžet“, kazao je Žugić.

U Ministarstvu procjenjuju i da će izvoz robe i usluga rasti po stopi od 5,9 odsto, kao i da će rasti i uvoz, posebno onih materijala i elemenata koji su neophodni za snažnije stope ekonomskog rasta.

Žugić je naveo i da će rasti zaposlenost, a smanjivati se nezaposlensot.

„Uradili smo osnovni fiskalni scenario u kojem će Crna Gora dosegnuti skoro budžetsku ravnotežu u narednoj godinu. Za ovu godinu je definisan deficit budžeta u nivou od 1,98 odsto, a u svakoj sljedećoj godini, od 2015, se projektuje ostvarivanje suficita“, kazao je Žugić.

On je saopštio da u narednom periodu neće biti zaduživanja za tekuću potrošnju, već samo za razvoj.

Žugić je ponovio da mogućnost da Crna Gora izgradnjom dionice autoputa Smokovac - Mateševo može ući u dužničko ropstvo, nema utemeljenja u ekonomskim analizama.

„Kada su u pitanju limiti potrošnje, sva ministarstva imaju definisane obavezujuće limite za narednu godinu, a indikativne za sljedeće dvije. Jedini segment potrošnje koji neće biti limitiran je segment penzione potrošnje, jer ovdje troškovi rastu“, rekao je Žugić.

Žugić je, komentarišući aktiviranje garancije od četiri miliona EUR za preduzeće Melgonija Primorka Bar, prije oko mjesec, kazao da je stav Vlade da se garancije mogu davati samo u funkciji razvoja i to samo one koje će imati nizak stepen rizika pada na teret budžeta.

„U posljednje dvije godine taj segment davanja garancija ispoštovali smo do kraja. Garancija je plaćena prje mjesec i po to je nešto što je dospjelo na naplatu“, rekao je Žugić.

On je zaključio da se moraju naći mehanizmi da se i državnim garancijama podstakne snažniji ekonomski rast.

Izvor: Mina
Foto: cdm.me

Portal Analitika