Zanimljivosti

Filipinska vojska snimila misteriozni objekat

1905objekat
P
rilikom izviđanja terena, filipinska vojska snimila je nepoznat objekat na jednom od koralnih grebena u Južnom kineskom moru. Misteriozni objekat, prema navodima filipinskih vlasti, vjerovatno je pista koju su sagradili Kinezi iako nisu imali dozvolu, prenosi Rojters.

Filipinska vojska snimila misteriozni objekat
Portal AnalitikaIzvor


Naime, koralni greben na kojem se nalazi objekat, smješten je u području Južnog kineskog mora oko koga se „otimaju“ Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.



Ako se potvrdi da su pistu sagradili Kinezi na bilo kom od osam koralnih grebena u Južnom kineskom moru, to će predstavljati eskalaciju napetosti među državama koje polažu pravo na to područje.



1905Mapa

Portparol filipinskog ministarstva spoljnih poslova Čarls Hoze, kaže da Kina tamo vrši određene vojne aktivnosti već nekoliko nedjelja, a dokaz za to su fotografije koje su snimili filipinska vojska i Tajvan. One dokazuju da je u tom dijelu već sagrađena pista.



Misteriozni objekat se prostire na tridesetak hektara. Navodno, Kinezi pokušavaju da stvore vještačko ostrvo i tako steknu prednost u arbitražnom postupku oko suvereniteta nad tom teritorijom.



Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova navode da je koralni greben dio Kine i da bi svi sporovi oko Južnog kineskog mora trebalo da se riješe pregovorima.

foto: rts.rs

Portal Analitika