In firme

Ovo je 5 zapanjujućih činjenica o Apple-u

025apl
A
pple je jedna gigantska kompanija za koju se veže niz fascinantnih činjenica. Na osnovu podataka koje je objavio Business Insider, izdvajamo nekoliko zapanjujućih činjenica o Appleovom poslovanju o kojima možda niste razmišljali.

Ovo je 5 zapanjujućih činjenica o Apple-u
Portal AnalitikaIzvor

- Apple je u prva tri mjeseca ove godine zabilježio prihode u visini 43,7 milijardi dolara. To je više nego što ostvaruju Google, Amazon i Facebook – zajedno!

- Apple je u posmatranom razdoblju samo od biznisa s iPhoneom ostvario 26 milijardi dolara prihoda. Cijeli Microsoft je u istom periodu zabilježio 20 milijardi dolara prihoda.

- iPad je Appleu donio 7,6 milijardi dolara prihoda. Za poređenje, kvartalni prihodi Facebooka iznosili su 2,5 milijardi dolara.

- U prvom tromjesečju Apple je ostvario neto dobit od 10,2 milijarde dolara. To je više nego je Amazon zabilježio u 20 godina svog postojanja, koji je inače prvi profit ostvario 2003. godine

- Apple na računima ima 150,6 milijardi dolara gotovine. To bi mu bilo dovoljno za kupnju Facebooka, ako se u obzir uzme trenutna tržišna vrijednost vodeće društvene mreže.

Portal Analitika