Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Izdanja „Nove knjige“ za Admira i Senadu

2804novaknjiga
P
ortal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Izdanja „Nove knjige“ za Admira i Senadu
Portal AnalitikaIzvor

Dobitnik knjige „Alhemičar“ je Admir Šahmanović, dok je Senada Šahman dobila knjigu „Bridžet Džouns na ivici razuma“.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu i Tivtu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

2804AlhemicarPaulo Kolejo: Alhemičar

Roman koji je Paulu Koelju donio svjetsku slavu i svrstao ga u najčitanijeg latinoameričkog pisca poslije Markesa. Ovo je poučna priča o siromašnom čobaninu Santjagu, koji prati svoje snove i odlazi na put nadajući se da će ih ostvariti. Na samom polasku otac mu savjetuje: „Kupi sebi stado i putuj svijetom sve dok ne naučiš da je naš zamak najvažniji, a naše žene najljepše“.

Na svom uzbudljivom putovanju, Santjago upoznaje mnoge zanimljive ljude, kraljeve, alhemičare i uviđa stvarnu veličinu svijeta. Tragajući za svojim snovima, Santjago uviđa da je pravo blago tamo gdje je dom i gdje ti srce pripada, i da je blago bilo putovanje na kojem je stekao mnoge životne mudrosti. Ovo putovanje je pomoglo Santjagu da pronađe sebe i shvati pravi smisao života.

Nedavno u gostovanju kod Opre Vinfri, poznati muzičar Farel Vilijams priznao je da mu je omiljena knjiga „Alhemičar“. ,,Ne plašite se da sanjate. Knjiga će vam promijeniti život“, rekao je Farel u intervjuu.

2804brizetHelen Filding: Bridžet Džouns na ivici razuma

„Bridžet Džouns na ivici razuma“, kao i prva knjiga o ovoj junakinji, napisana je u formi dnevnika. Roman obiluje humorom i ironijom, proisteklim iz svakodnevnih nespretnosti glavne junakinje. Ova Britanka na pragu četvrte decenije i u ovoj knjizi teži da mijenja sebe prema mjerilima koje joj nameće društvo i ljudi oko nje, dok je njena priroda i karakter odvlače na drugu stranu.

Lik simpatične, debeljuškaste tridesetogodišnjakinje Bridžet, koja mašta o ljubavi, uspješnoj karijeri televizijske reporterke, ženi kojoj sve ide naopako i koja upada u mnoge katastrofalne situacije, svi smo zavoljeli. Ona je iskrena, prirodna, spontana, puna duha i topline, životne radosti, osim kada upada u kratkotrajne depresije. U nastavku knjige Bridžet nalazimo upravo tamo gdje smo je i ostavili - u zagrljaju šarmantnog Darsija. Međutim, počeli su problemi. Osim šokantnog saznanja da on glasa za konzervativce, Bridžet mora da se nosi i sa zanosnom Rebekom koja je bacila oko na Marka, a i Danijelom Kliverom, koji se iznenada ponovno pojavljuje. Na sve to, uspijeva da sebi priredi najgore putovanje u životu. Slijedi čitav niz situacija na ivici pameti: skakanje padobranom, skijanje, put na Tajland, droga, zatvor, tuča, dobronamjerni, ali loši savjeti prijatelja, dosadni zahtjevi roditelja...

Portal Analitika