Zanimljivosti

Kako da očistite računar

1704komp
P
roljećno sređivanje potrebno je i računarima kako bi dobro funkcionisali. Nikada nemojte usisivačem čistiti unutrašnjost, piše Portal Blic.rs.

Kako da očistite računar
Portal AnalitikaIzvor

 

Ekran: I kod desktop računara i kod laptopova čišćenje je isto. Potrebno je da monitor bude isključen iz struje, a kod laptopova, ukoliko je moguće, izvadite bateriju iz uređaja. Za čišćenje se koristi mikrofiber krpa kako ne biste slučajno oštetili monitor. Ukoliko je potrebno, nakvasite destilovanom vodom krpu zbog skidanja većih mrlja. Nemojte da koristite sredsta za čišćenje koja sadrže amonijak, etil-alkohol, aceton, etilensku kisjelinu ili metil-hlorid, jer oni oštećuju ekran.

Periferije: Tastatura i miš su djelovi računara koje najviše koristimo. Potrebno je da ih isključite iz računara i dobro protresete da ispadnu veći djelovi prljavštine. Kompresovani vazduh u boci je najbolje rješenje za izbacivanja ostalih mrvica. Postoji posebno dizajniran usisivač za tastature, pa je on takođe veoma praktičan prilikom čišćenja. Kada se ukloni sva prljavština, uz pomoć navlažene mikrofiber krpe dezinfikujte tastaturu. Kod miša prije čišćenja izvadite bateriju ukoliko se radi o bežičnom modelu.

Kućište: Pošto se svi ključni djelovi računara nalaze ovde potrebno je biti veoma pažljiv. Isključite sve kablove i otvorite kućište. Od alata je potrebno da imate kompresovani vazduh u boci, štapiće za uši i medicinski alkohol. Prvenstveno treba očistiti kulere koji su pravi magneti za prašinu. Kompresovani vazduh koristite tako što bocu udaljite na desetak centimetara i štapićima pridržavate kuler kako se ne bi vrtio. Ostatak prašine skinite štapićima za uši. Kod napajanja treba očistiti i filter. Ukoliko se prljavština zalijepila, koristite medicinski alkohol.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika