Abiznis

En plus grupa tužila KAP

08deripaskaok
B
ivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica En plus grupa Olega Deripaske tužila je pred podgoričkim Privrednim sudom KAP kao prvotuženog i stečajnog upravnika u toj kompaniji Veselina Perišića kao drugotuženog, piše Dan.

En plus grupa tužila KAP
Portal AnalitikaIzvor

Rusi traže da sud odredi privremenu mjeru zabrane prodaje fabrike sve dok se otklone nepravilnosti nastale tokom stečajnog postupka. Ukazano je na urgentnost donošenja takve odluke jer je postupak prodaje imovine KAP-a u toku.

Suština tužbe, kako navodi Dan, tiče se radnji koje se dešavaju u stečaju, jer EN plus grupa nije uspjela da zaštiti svoja prava u stečajnom postupku, pa je tužbu podnijela kao stečajni povjerilac radi zaštite svojih interesa kazao je zastupnik En plus grupe Marko Milanović.

Milanović i njegov kolega Pavle Tripković naveli su da je En plus grupa u stečajnom postupku podnijela 10 prigovora, ali su svi bez izuzetka odbačeni, a stečajni sudija i predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević ih je, prema riječima Milanovića, razmatrao tek poslije dodatnih prigovora.

Tvrdi da je En plus grupa dobila odgovore na prigovor četiri mjeseca nakon podnošenja, umjesto nakon pet dana, kako je predviđeno zakonom. On je kazao da su neki postupci u vezi sa prigovorima okončani.

O svim prigovorima je odlučeno tek nakon što je podnijet kontrolni zahtjev Apelacionom sudu kazao je Milanović i istakao da je stečajna uprava donijela odluku o prodaji KAP-a i pored brojnih neregularnosti.

Advokat Tripković je kazao da je odlukom o prodaji KAP-a osim Zakona o stečajnom postupku prekršen i Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškoj industriji, koji je na snazi.

"To je još jedan od dodatnih razloga zbog kojih parnični sud treba da razmatra tužbu u širem postupku, kako bi bilo spriječeno nezakonito postupanje prvotuženog i kako bi bili zaštićeni interesi povjerilaca“, rekao je Tripković.

Stečajni upravnik Perišić kazao je da je postupak prodaje imovine stečajnog dužnika uređen Zakonom o stečaju, kojim je, između ostalog, propisano i da stečajni povjerioci na svaku preduzetu radnju stečajnog upravnika mogu da podnesu prigovor stečajnom sudiji, koji odlučuje o prigovorima, što je i urađeno.

Prema njegovim riječima, drugostepeni sud je odlučivao samo u slučaju kada je traženo izuzeće sudije i kad je postojao prigovor na sastav odbora povjerilaca.

Prodaja još nije izvršena, tako da nijesmo prekršili odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarekometalurškoj industriji, iako je taj zakon u postupku ocjene ustavnosti rekao je on pojašnjavajući da je Zakon o stečaju leks specijalis, te da njime nije predviđena mogućnost određivanja privremene mjere.

En plus grupa od KAP-a potražuje 43,4 miliona eura, dok CEAC potražuje 50 miliona, a EPCG 44,9 miliona eura. Najveći povjerilac je Ministaretvo finansija, na čiji je zahtjev i uveden stečaj u KAP sa potraživanjem od 148,1 mijgion. Stečaj je u KAP uveden 8. jula, a stečajna uprava kao najboljeg ponuđača odabrala je nikšićku kompaniju Uniprom vlasnika Veselina Pejovića.

Portal Analitika