Abiznis

Pregovori sa Orascom o zakupu Mamule

1504Mamula
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, na danas održanoj sjednici, zadužio je tendersku komisiju da otpočne pregovore sa kompanijom Orascom Development, koja je jedina dostavila formalno ispravnu ponudu na međunarodnom tenderu za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom "Mamula".

Pregovori sa Orascom o zakupu Mamule
Portal AnalitikaIzvor

Savjet na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta Milo Đukanović, usvojio je Izvještaj i zadužio Tendersku komisiju da otpočne pregovore sa kompanijom Orascom Development, koja je jedina dostavila formalno ispravnu ponudu.

Kako se navodi u saopštenju, ponuda Orascom Developmenta podrazumijeva period zakupa od 49 godina, zakupninu za zemljište u iznosu od 1,5 € po m², 2 % prihoda (bez PDV-a) na ime varijabilne zakupnine za lokalitet  i 0,9 € za zakup akvatorijuma. Na osnovu navedenih parametara, procjenjuje se da bi Crna Gora od zakupnine za prvih 10 godina ostvarila direktne prihode od 7.5 mil €, od doprinosa za zaposlene 2.8 mil €, dok bi PDV bi donio 4.4 mil €, a porez na dobit i porezi na dividende i drugi prihodi od poreza 0.1 mil € .

Sastavni dio ponude je biznis plan koji uključuje koncept i dizajn projekta, kao i dio koji se odnosi na zaštitu spomenika kulture i primjenu ekoloških standarda u projektovanju i izgradnji turističkih sadržaja, te potpunu usklađenost investicionog programa sa propisima o očuvanju i zaštiti životne sredine.

Investicioni program koji bi ponuđač realizovao u roku od 18 mjeseci od datuma izdavanja građevinske dozvole, vrijedan je 15 miliona eura i podrazumijeva garantovane izvore sredstava. Projekat bi činile 23 hotelske sobe, 4 ugostiteljska objekta, istorijski zaštićen prostor, recepcija, spa, minimarket, pristanište, 2 bazena, klub za vodene sportove, taksi brodovi, infrastuktura itd. U tom rizortu bi, direktno i indirektno, bilo otvoreno do 200 radniih mjesta.

Projekat valorizacije ostrva Lastavica razmotren je i iz ugla zaključaka Skupštine opštine Herceg Novi, oko tenderske procedure na tom lokalitetu. Savjet je ocijenio da je tenderski postupak sproveden na transparentan način, uz poštovanje zakonskih propisa i državnih interesa na lokalitetu čiji je vlasnik država Crna Gora, te da njegova valorizacija, koja podrazumijeva i zaštitu istorijsko - arhitektonskog jezgra, predstavlja značajan impuls za ekonomiju Crne Gore.

Savjet je usvojio i Izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta "Bigovo - Trašte", za koji je u predviđenom roku pristigla samo ponuda od kompanije Robert Placzek Holding AG iz Beča. Savjet je konstatovao da ona nije formalno pravno ispravna, zbog čega je donio odluku da tender proglasi neuspjelim i zadužio Komisiju da u što kraćem roku objavi novi tender.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i Informacija o zahtjevu SIA Multikapitals i Latvijas Krajbanke, u vezi sa odlukom o jednostranom raskidu Ugovora o prodaji akcija Marine Bar. Savjet je ostao pri odluci o jednostranom raskidu ugovora sa prethodnim vlasnikom, uz ocjenu da je nepotrebna dalja komunikacija sa njim oko raskidnih klauzula.

Savjet se upoznao i sa stavom sindikalne organizacije kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti u vezi kršenja obaveza iz kupoprodajnog ugovora, u dijelu isplate zarada zaposlenih, kao i stavom menadžmenta oko tog problema. Naglašeno je da se ugovorne klauzule i kolektivni ugovor moraju poštovati, ali i sindikalna organizacija mora preuzeti odgovornost za odluke koje donosi. Pri tome treba imati u vidu da su evidentni ohrabrujući signali u toj kompaniji, koji se ogledaju u ubrzavanju dinamike socijalnog i investicionog programa, koji će u najvećoj mjeri biti realizovan u znatno kraćem roku od onog koji je definisan kupo-prodajnim Ugovorom.

Savjet je utvrdio i Predlog odluke o dopuni Plana privatizacije za 2014.godinu, po kojem je lokalitet Buljarice predložen za turističku valorizaciju u ovoj godini.

foto: hercegnovi.montenegro.travel

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.