Abiznis

MF: Kod domaćih banaka zadužili se oko 98 miliona eura

154er
C
rna Gora se za tri i po mjeseca ove godine kroz prodaju državnih zapisa kod domaćih banaka zadužila 97,9 miliona eura po prosječnoj godišnjoj kamati od 1,33 odsto i 1,85 odsto na godišnjem nivou, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

MF: Kod domaćih banaka zadužili se oko 98 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

„To je mnogo povoljnije nego emisijom euroobveznica gdje je kamata u 2013. godini iznosila 5,95 odsto plus tromjesečni euribor, ali se zaduživanje iz državnih zapisa ne može upoređivati sa zaduživanjem putem euroobveznica, jer one nijesu instrument za kratkoročno zaduživanje“, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora se naglašava da su u ovoj godini smo na aukcijama prodali ukupno 97,9 miliona eura državnih zapisa, od čega se na reprogram duga odnosi 62,5 miliona, a 35,4 miliona eura na zaduženje u tekućoj godini.

„To je urađeno u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu kojim je predviđeno da se emisija kratkoročnih hartija od vrijednosti može koristiti u cilju obezbjeđivanja likvidnosti, najduže šest mjeseci, nezavisno od godišnjeg porasta duga utvrđenog zakonom o budžetu države“, pojašnjeno je iz Ministarstva finansija.

Prema njihovom mišljenu emisija državnih zapisa je najpovoljnije kratkoročno zaduživanje.

„U ovom trenutku ne raspolažemo preciznim podatkom koliko će emisija zapisa biti do kraja godine, jer potrebu za kratkoročnim zaduživanjem određuje više faktora (u prvom redu trend naplate izvornih prihoda, kao i nepredviđeni, odnosno vanredni izdaci, kao npr. sudska rješenja) koje je teško predvidjeti“, objasnili su iz Ministarstva.

Izvor: Pobjeda,CdM

 

Portal Analitika