Region

PUSIĆ: Nestabilnost iz BiH može se prenijeti na Hrvatsku

203vesnapusicok
Š
ef hrvatske diplomatije Vesna Pusić smatra je da je interes te države da na svojim granicama ima što stabilniju i sigurniju Bosnu i Hercegovini (BiH) jer bi se, smatra ona, nestabilnost te zemlje mogla da prenese i na Hrvatsku.

PUSIĆ: Nestabilnost iz BiH može se prenijeti na Hrvatsku
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, u intervjuu sarajevskom Oslobođenju, rekla da zbog toga Hrvatska zagovara novi pristup Europske unije prema BiH koji bi pomogao da ta zemlja brže sprovede reforme i tako sebi otvori put ka mogućem članstvu u Uniji.

"Ideja je da se umjesto čekanja da BiH ispuni preduslove, kriterijumi (za članstvo) ugrade u integralni proces postupnog približavanja BiH Uniji pa da onda, recimo, implementacija presude "Sejdić-Finci" može da bude i posebno poglavlje u pregovorima i da ustavne promjene izbornog zakona postanu sastavni dio procesa približavanja", objasnila je Pusić.

Ona je ponovila poruku koju je sagovornicima u BiH prenijela tokom jučerašnje posjete susjednoj državvi, da nije riječ o snižavanju kriterijuma za članstvo u Uniji, već da se radi o tome kako da se ti kriterijumi dostignu što prije.

Upitana o "trećem entitetu" u BiH, Pusić je rekla da je to za Hrvatsku "završena priča", tim prije što je reč o ideji oko koje ni u BiH nema saglasnosti.

"Ja sam u jednom trenutku razmišljala o pet entiteta kao o nekom mogućem rješenju. Međutim, treba biti realan - svako rješenje o kojem govoriš ne može biti pitanje tvoje lične političke promocije, nego mora biti povezano s planetom Zemljom. Drugim riječima, mora biti ostvarivo", navela je hrvatska ministarka.

 

 

Portal Analitika