Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Knjige za Admira i Tatjanu

2403novaknjiga
P
ortal Analitika
i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su Admira Šahmanovića i Tatjanu Marković sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Knjige za Admira i Tatjanu
Portal AnalitikaIzvor

Čitatelji su postali dobitnici knjiga Karlosa Ruiz Safona „Sjenka vjetra“  odnosno Danila Kiša „Rani jadi“.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu i Tivtu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

Danilo Kiš: Rani jadi

„Rani jadi“ je zbirka kratkih priča koja govori o ranom piščevom djetinjstvu, koje je proveo u Mađarskoj.2403Ranijadi

Glavni akter ovih priča je Andreas Sam, desetogodišnji dječak, čije je djetinjstvo i odrastanje narušeno ratnim metežom, siromaštvom i bijedom. Priče o djetinjstvu prikazane su kroz sjećanje i sklopljene su iz niza malih događaja, sitnih i svakodnevnih, koji su ostavili tragove na dječakov život i život njegove porodice. O životu iz perioda djetinjstva saznajemo iz perspektive djeteta. On ne vidi uzroke i posljedice stvari, već pamti samo slike, zvukove, mirise i emocije. Svijet odraslih u njegovim očima istovremeno je bezazlen i čudan, dovoljno surov u mnogim, za odrasle nevažnim situacijama.

Zbog toga je ova knjiga i za djecu i za odrasle, sa dovoljno istine da ne potcjenjuje dječiju maštu, a da kod odraslih izazove duboke emocije i sjećanja vezana za njihove „rane jade“.

Karlos Ruiz Safon: Sjenka vjetra2403Sjenkavjetra

Barselona 1945: grad polako zacjeljuje svoje rane iz rata, a Danijel, sin trgovca antikvarnim knjigama, koji tuguje zbog gubitka majke, nalazi utjehu u misterioznoj knjizi „Sjenka vjetra“, koju je napisao izvjesni Hulijan Karaš. Ali kada je krenuo da pronađe druge naslove istog autora, on dolazi do šokantnog otkrića: neko sistematski uništava svaki primjerak svake knjige koju je Karaš napisao! Zapravo, Danijel možda posjeduje poslednji primjerak Karašovih knjiga. Uskoro njegova prividno bezazlena potraga otvara vrata jedne od najmračnijih tajni Barselone – epske priče o ubistvu, ludilu i ukletoj ljubavi.

Najčitaniji roman u Španiji posljednjih nekoliko decenija, „Sjenka vjetra“ je i jedna od najprodavanijih knjiga na bestseler listi New York Times-a, a u Velikoj Britaniji je 2004. godine proglašen za najprodavaniji roman autora van engleskog govornog područja.

Roman je objavljen u više od sedam milona primjeraka, na 36 jezika, u 40 država širom svijeta.

Portal Analitika