Literatura

NAGRADNA IGRA: Knjige za Safeta i Olgu

2103icjk
S
afet Korać
i Olga Radošević dobitnici su nagradne igre Instituta za crnogorski jezik i književnost (ICJK) i Portala Analitika. Oni su dobili po jedan primjerak knjige „Rječnik osmanske leksike barskoga kraja“ autora Seada Šlakovića.

NAGRADNA IGRA: Knjige za Safeta i Olgu
Portal AnalitikaIzvor

„Ovaj rječnik pokušaj je da se zabilježe i sačuvaju od zaborava turske riječi koje su korišćene u govoru barskoga kraja. To su riječi osmanskoga turskog jezika koji je od početka XVI vijeka pa do početka XX vijeka korišćen na prostoru Osmanskoga Carstva, što znači i na našemu prostoru. Za pisanje na tome jeziku korišćen je neznatno prilagođen arapski alfabet. Od 1928. godine, kad je u Turskoj u sklopu korjenitih društvenih promjena sprovedena i jezička reforma, turski se jezik piše latinicom i gube se mnoge arapske i persijske riječi i izrazi. Rječnik, u najvećem dijelu, sadrži riječi koje je koristio obični narod u svakodnevnoj komunikaciji. Dat je i manji broj riječi albanskoga i romanskoga porijekla, koje su se često mogle čuti u govoru.“, navodi izdavač.

Nagradu dobitnici mogu podići utorkom od 9 do 15 časova u prostorijama Instituta za crnogorski jezik i književnost koje se nalaze na Bulevaru Mihaila Lalića br. 1, u zgradi Biotehničkog instituta. Za sve informacije u vezi sa podizanjem nagrade dobitnici se mogu informisati na broj telefona 020/265-014. Više informacija o izdanjima ICJK možete pogledati na sajtu ove institucije.

Portal Analitika