Literatura

Raspisan konkurs za Ratkovićeve večeri poezije

2502bpolje
S
avjet Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije raspisao je konkurs za ovogodišnju nagradu Risto Ratković, koji će biti otvoren do 1. jula, prenosi portal RTCG.

Raspisan konkurs za Ratkovićeve večeri poezije
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je juče usvojio izvještaj direktora ove ustanove Abaza Dizdarevića, u kome se navodi da je, u prethodnoj godini, osim manifestacija Ratkovićeve večeri poezije i Džez festival, javna ustanova organizovala, u saradnji sa domaćim i stranim nevladinim organizacijama, institucijama kulture iz Crne Gore i regiona, niz manifestacija, od kojih su najznačajniji obilježavanje 200 godina od rođenja Njegoša i 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića.

- Ove godine, predviđen je još bogatiji program, tokom kojeg će, između ostalog, biti predstavljene eminentne izdavačke kuće sa prostora bivše Jugoslavije, a biće nastavljen prošle godine započeti projekat "Vizuelna poezija", kazao je Dizdarević.

On je najavio nastavak aktivnosti i saradnju sa Ministarstvom kulture, sa kojim je planirana realizacija projekta "Književne paralele – edicija 10". Treba očekivati i bogatiji program Džez festivala, a na Ratkovićevim večerima poezije će se pojaviti i nekoliko značajnih literarnih imena iz regiona.

Član Savjeta Vlatko Simunović je saopštio da je prošlogodišnjem žiriju produžen mandat i za ovu godinu.

- Prošlogodišnji žiri je savjesno odradio posao i zbog toga mu je produžen mandat i u ovoj godini. Sjutra će biti raspisan konkurs za Nagradu Risto Ratković koja će trajati do 1. jula, kako bi autori, izdavačke kuće i članovi žirija imali dovoljno vremena da predlože kvalitetne autore - dodao je on.

Žirijem predsjedava Pavle Goranović, a članovi su Svetlana Kalezić iz Crne Gore, akademik Luko Paljetak iz Hrvatske, Jasmina Topić iz Srbije, Damir Uzunović iz BiH i Kemal Musić, koji je sekretar žirija.

Portal Analitika