In firme

Roboti budući građevinari

162Roboti_b
N
aučnici sa "Harvarda" i "Vis instituta" za biološki inspirisan inženjering napravili su male robote koji rade u rojevima i mogu da konstruišu građevine poput kula, piramida ili zamkova bez detaljnih uputstava ili nadzora, piše Dejli mejl.

Roboti budući građevinari
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju su mehanička "stvorenja" koja posjeduju socijalnu inteligenciju poput kolonije termita.

Istraživači se nadaju da su sa ovim kooperativnim botovima načinili prvi, iako mali, korak ka budućnosti u kojoj će roboti moći da prave komplikovane strukture na Zemlji ili drugim planetama.

"Inspirisali su nas termiti. Ideja je da možete da napravite nešto veoma komplikovano kao grupa, bez nadzora, i da to možete da učinite, a da se niko ne raspravlja o detaljima, već da se samo modifikuje okruženje“, rekao je profesor Radika Nagpal sa "Harvarda".

Termiti su svojim građevinskim sposobnostima oduvijek ostavljali stručnjake u čudu.

Nalik njima, svaki od ovih svega 30 centimetara dugih robota ima pored točkića pomoću kojih se kreće, dizalice i hvataljke, ali i ugrađenu i opštu ideju kako treba da izgleda projekat.

Za razliku od drugih robota, nije im potrebna centralizovana kontrola, nadzor ili komplikovani komunikacioni sistem.

Svega dva pravila su ugrađena u njih i time se sprječava haos. Prvo pravilo određuje koji je sljedeći korak u izgradnji bilo koje strukture, a drugo pravilo sastoji se od "saobraćajnih" uputstava, prema kojima se odlučuje gdje robot ide, tako da se svi konstantno kreću.

Naučnici se nadaju da bi u budućnosti slične autonomne mašine mogle da se koriste u izgradnji komplikovanih struktura na lokacijama koje su potencijalno opasne ili teško dostupne za ljude, poput podvodnih postrojenja ili baza na Marsu ili Mjesecu.

(rtcg.me)

 

Portal Analitika