Literatura

Obilježite i vi 14. februar

1302bookgiving
D
a li znate koji je sjutra datum? Naravno, 14. februar. A na tada se širom svijeta na različite načine obilježava – Dan poklanjanja knjiga.

Obilježite i vi 14. februar
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativa je pokrenuta s ciljem buđenja ljubavi prema knjizi i čitanju, prvenstveno kod najmlađih, ali i čitalaca svih uzrasta. Namjera inicijatora jeste da nove, korišćene i pozajmljene knjige stignu u ruke što je moguće više djece. Kako ističu, razloga za inicijativu ima na pretek, jer većina djece u zemljama u razvoju, trećina djece u Velikoj Britaniji i dvije trećine siromašne djece u SAD ne posjeduju knjige.

Organizatori predlažu tri jednostavna načina za obilježavanje Dana poklanjanja knjiga.

1. Poklonite knjigu djetetu vaših prijatelja ili rodbini.

2. Ostavite knjigu u nekoj čekaonici ili igraonici. Odaberite zajedničku prostoriju u kojoj je mnogo djece, a veoma malo – ili nimalo – dobrih knjiga koje su im namijenjene. Kupite dobru knjigu i ostavite je, upakovanu ili ne, u čekaonici. Cilj je da se djeci prenese ljubav prema čitanju, zato odaberite neku zabavnu.

3. Donirajte knjigu. Spakujte knjige koje su vaša djeca prerasla i dajte ih onima kojima bi zaista bilo od koristi da ih sada imaju. Donirajte knjigu obiližnjoj knjižari, biblioteci, dječjoj bolnici... Ili ih donirajte nekoj organizaciji preko koje će knjige stići u prave ruke.

Portal Analitika