Region

Spektrumu poklonjeni podaci o nalazištima nafte!?

1302naftaok
H
rvatska je bez ikakve nadoknade ustupila norveškom Spektrumu detaljne podatke gdje se u Jadranu nalazi nafta, pišu Večernje novosti.

Spektrumu poklonjeni podaci o nalazištima nafte!?
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o rezultatima istraživanja koja je godinama sprovodila kompanija INA, a koštala su više od milijardu eura. Norvežani, koji bi trebalo dodatno da istraže gdje je još moguća eksploatacija nafte u Jadranu, su te poverljive podatke dobili potpuno besplatno.

"Za uvid u to nacionalno blago nijesu platili ni euro, a da stvar bude još zanimljivija navodno su podatke već počeli da prodaju zainteresovanim naftnim kompanijama", piše list.

Norveški Spektrum je bez konkursa dobio pravo na istraživanje hrvatskog dijela Jadrana, što je, kako se navodi u tekstu, u opštem ekonomskom haosu u Hrvatskoj proteklo skoro nezapaženo.

Da bi se Spektrumu otvorio put do povjerljivih informacija i mogućnosti da sami istraže šta je još preostalo u Jadranu, glavni argument bio je da je morsko dno i dalje neispitano i da nema pravih podataka.

Većina stručnjaka smatra da su istraživanja koje je sprovela INA pokazala da Jadran nema baš potencijala da se pretvori u "zlatnu koku", posebno kada je riječ o nafti.

"Za gas je situacija povoljnija, ali su do sada sprovedena istraživanja daleko solidnija i detaljnija od onoga što sada rade Norvežani", dodaje se u tekstu.

Portal Analitika