Zanimljivosti

Olupina na dnu Indijskog okeana otkriva misteriju staru 2.000 godina

olupina
N
ajstarija olupina broda u Indijskom okeanu već 2.000 godina leži na dnu pored južne obale ostrva Šri Lanke, ali uskoro će arheolozi ronioci krenuti u višemjesečno istraživanje lokaliteta kako bi došli do dragocjenih saznanja o trgovini Rima i Azije u davnoj prošlosti.

Olupina na dnu Indijskog okeana otkriva misteriju staru 2.000 godina
Portal AnalitikaIzvor

Ostaci broda se nalaze na dubini od 33 metra, u neposrednoj blizini ribarskog sela Godavaja, gdje su njemački arheolozi devedesetih godina prošlog vijeka otkrili luku, koja je u II veku nove ere imala važnu ulogu na pomorskom Putu svile.

Potonuli brod, otkriven pre samo 10 godina, međutim, ne liči na olupine na kakve smo navikli. Umjesto uobičajenog brodskog kostura, arheologe čeka hrpa zarđalih metalnih šipki povezanih morskom “građom”, a i druge vrste drevnog tereta, uključujući i staklene blokove i grnčariju, koje su po dnu mora razbacale jake struje i povremeni cunamiji.

“Sve je prilično uništeno”, ocjenjuje Debora Karlson, predsjednik Instituta za grčko-rimsku nautičku arheologiju Univerziteta A&M u Teksasu, koja rukovodi ekspedicijom u kojoj učestvuju univerziteti iz SAD, sa Šri Lanke i iz Francuske.

Uprkos tome, međutim, istraživanja olupine mogla bi da popune prazninu u postojećim dokazima o trgovini koja je omogućila uvoz metala i dopremu egzotične robe poput svile iz Azije u Rim.

Polazeći od drevnih dokumenata, kao što je “Periplus Maris Erythraei” (neka vrsta priručnika za navigaciju i trgovinu duž obala Crvenog mora), naučnici vjeruju da se trgovina Istoka i Zapada pojačala kad je Rim u prvom vijeku nove ere anektirao Egipat i time obezbijedio izlaz na Crveno more i prilaz Indijskom okeanu.

“Nedostaju nam samo brodovi koji su učestvovali u toj trgovini”, izjavila je Karlsonova za “Lajv sajens”.

Ona ističe da vjerovatno neće biti nađen nepobitan dokaz da je potonuli brod krenuo u Rim, ali bi predmeti otkriveni u olupini, ako ništa drugo, mogli da doprinesu da se stekne slika o Šri Lanki kao važnom trgovačkom centru, jer je velika količina robe koja je prelazila preko ovog ostrva stizala do Mediterana. (Blic)

 

Portal Analitika