Abiznis

RADENOVIĆ: Porez na eksploataciju nafte 59 odsto

radenovic
V
lada je danas usvojila Predlog zakona o porezu na ugljovodonike kojim je predviđeno da poreska stopa na prihode od up stream operacija iznosi 59 odsto.

RADENOVIĆ: Porez na eksploataciju nafte 59 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je predloženi zakon dostavila Skupštini u cilju njegovog usvajanja po skraćenom postupku.

Portparol Ministarstva finansija, Marija Radenović rekla je da se Predlogom zakona uvodi novi fiskalitet i kreira politika oporezivanja dobiti od obavljanja operacija koje se odnose na up stream industriju, a u koje spadaju vađenje ugljovodonika iz ležišta, izgradnja i korišćenje postrojenja i prateće opreme za potrebe proizvodnje, isporuke ugljovodonika, transport nafte i gasa i drugo.

“Imajući u vidu da se radi o eksploataciji prirodnih bogatstava koja su neobnovljivi resurs i polazeći od prakse zemalja koje imaju ovu politiku, predloženo je da poreska stopa na prihode od up stream operacija iznosi 59 odsto”, saopštila je Radenović nakon sjednice Vlade.

Predlog zakona se, kako je dodala, zasniva na modelu ekstra poreza na prihod ostvaren od up stream djelatnosti, dok bi se dobit od obavljanja drugih djelatnosti koje nijesu u vezi sa up stream operacijama oporezivala shodno odredbama Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

“Zakon definiše obveznika kao i poresku osnovicu. Obveznik poreza na ugljovodonike je privredno društvo ili dio stranog društva koje obavlja up stream operacije na osnovu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika”, objasnila je Radenović.

Prema njenim riječima, poresku osnovicu predstavlja razlika između ostvarenih prihoda od obavljanja up stream operacija i rashoda koje priznaje i prepoznaje taj zakon, a koji će detaljno biti razrađeni podzakonskim aktima.

“Zakonom je uređen način obračuna i način plaćanja poreske obaveze kao i odgovarajuća kaznena politika”, dodala je Radenović.

Definisano je da se prihodi ostvareni od poreza na ugljovodonike raspoređuju u srazmjeri 20 prema 80 odsto.

“To znači da će 20 odsto prihoda pripadati budžetu Crne Gore, a preostalih 80 odsto fondu za ugljovodonike koji će se u narednom periodu formirati”, navela je Radenović. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika