Region

„Spectrum“: Jadran bogat naftom i gasom

2201naftajadranok
H
rvatska bi uskoro mogla postati nova evropska Meka velikih naftnih i gasnih nalazišta, pokazuju podaci norveške kompanije „Spectrum“, javlja Slobodna Dalmacija. Vijesti prenose da je norveška kompanija globalni lider u seizmičkom snimanju, čije usluge koriste najveće svjetske naftne kompanije.

„Spectrum“: Jadran bogat naftom i gasom
Portal AnalitikaIzvor

„Rezultati petomjesečnog snimanja ukazuju na velike potencijale nalazišta gasa i nafte duž cijele hrvatske strane Jadrana. Za sada je rano govoriti o količinama i vriijednostima nalazišta. Svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti interesantan globalnim naftnim i gasnim gigantima jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija nego u velikim dubinama“, kazao je predstavnik Spectruma Rune Eng.

Ranije je pominjano da će međunarodni poziv obuhvatati potencijalna nalazišta u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali Norvežani nijesu pominjali Crnu Goru, u kojoj je u toku tender za istraživanje podmorja koje se ne graniči sa Hrvatskom. Tender je produžen do sredine maja, a za istraživanje je zainteresovano 20 renomiranih svjetskih kompanija.

foto: seebiz.eu

Portal Analitika