Literatura

Većina pisaca godišnje zarađuje manje od hiljadu dolara

2101pisci
V
ećina pisaca, bilo da je riječ o onima koji sami objavljuju djela ili to čine posredstvom izdavačkih kuća, jedva preživljavaju od, rezultati su novog istraživanja koje prenosi T portal.

Većina pisaca godišnje zarađuje manje od hiljadu dolara
Portal AnalitikaIzvor

Velika anketa portala Digital Book World u kojoj je učestvovalo više od devet hiljad pisaca, pokazala je da većina književnika jedva spaja kraj s krajem.

I dok, s jedne strane, književnici poput autorice erotskih romana Silvije Dej s izdavačima potpisuju milionske ugovore, istraživanje je pokazalo da 54 odsto književnika i gotovo 80 odsto autora koji sami objavljuju djela, zarađuju manje od hiljadu dolara godišnje.

Ispitanici, njih 9.210, podijeljeni su u četiri grupe: pisci u usponu, autori samizdata, književnici koji djela objavljuju putem izdavača, i „hibridi“ - oni čija djela objavljuje izdavač, a katkada ih objavljuju i sami. Oko 65 odsto ispitanika svrstalo se u grupu pisci u usponu, njih 18 odsto su autori samizdata, osam odsto pisci koji objavljuju kod izdavača i šest odsto onih koji se određuju kao hibridi.

Više od 77 odsto autora samizdata godišnje od pisanja zarađuje manje od hiljadu dolara, a isto toliko zarađuje čak 53,9 odsto književnika čija djela objavljuje izdavač. Vrlo mali postotak od 0,7 odsto autora samizdata i 1,3 odsto onih koji djela objavljuju regularno putem izdavača, te 5,7 hibrida zarađuju više od 100.000 dolara godišnje, piše Gardijan (Guardian). Većina njih su pisci kriminalističkih, triler ili erotskih romana, koji katkada pišu i djela koja ne spadaju u fikciju.Većini učesnika ankete novac nije jedan od prioriteta, ali su se izjasnili da bi voljeli da povećaju primanja.

- Istraživanje je pokazalo da većina autora iz svih grupa ne zarađuje velike novčane svote zahvaljujući svome poslu - rekao je Džeremi Grinfild iz Digital Book World-a, dodavši da većina piše iz ljubavi, a brojnima je važno i priznanje.

Portal Analitika