In firme

Poljska kompanija Nano Carbon počinje proizvodnju čudesnog grafena!

slajdgrafen
P
oljska kompanija Nano Carbon počinje proizvodnju jeftinog grafena-čudesnog materijala koji je mnogo puta jači od čelika.

Poljska kompanija Nano Carbon počinje proizvodnju čudesnog grafena!
Portal AnalitikaIzvor

-Tehnologiju za proizvodnju jeftinog grafena i dobijanje materijala najvišeg kvaliteta razvio je i patentirao tim poljskih naučnika na čelu sa dr Vladimirom Strupinskim iz ITME u 2011.godini. Proizvodnjom grafena će se baviti poljska firma Nano Carbon, osnovana od strane poljske Agencije za industrijski razvoj i ITME (Institut tehnologije elektronskih materijala), saopšteno je Portalu Analitika iz Ambasade Poljske.

nanoKako se navodi u saoštenju, 51 odsto akcija u Nano Carbonu ima ARP, a 49 odsto firma KGHM, poljski proizvodjač bakra i srebra.

- Pored zvaničnog pokretanja proizvodnje grafena, u Poljskoj je pokrenut i internet kanal za onlajn prodaju ovog materijala.  Ovo je događaj bez presedana jer je u pitanju komercijalna prodaja proizvoda, skoro nakon tri godine od dobijanja Nobelove nagrade za rad na njemu, navodi se u saopštenju.

Šta je grafen: Grafen je, prema dostupnim podacima sa interneta, najjači materijal na svijetu, a uz to i najtanji. Gotovo je providan, a toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu proći kroz njega. Odličan je provodnik struje. Takođe, neobično je čvrst, a u isto vrijeme i savitljiv. U poređenju ‘lista’ grafena sa čelikom, šest je puta lakši, ima pet do šest puta manju gustoću, dva puta tvrđi sa deset puta jačom čvrstoćom i trinaest puta savitljiviji.

Ove karakteristike bi mogle imati izuzetno veliki uticaj na budućnost gradnje vozila, a posebno na avio industriju, koja uveliko zavisi o omjeru čvstoće i težine materijala.

S obzirom na njegovu fleksibilnost, novi i radikalan dizajn mogao bi biti dostupan za sve vrste vozila. Osim toga, grafen je materijal koji se može i reciklirati, što ga čini relativno lakim i jeftinim za proizvodnju.

Naučnici tvrde da se grafen može uspješno koristiti prilikom desalinizacije morske vode. Oko 97 odsto na našoj planeti nije za piće, s obzirom da je slana. A metode uklanjanja soli iz vode su dugotrajne i skupe. Grafen, čudesni materijal ima potencijal da promjeni način na koji se do sada desaliniziralo i postane ‘najbolji filter na svijetu’.

P.ZEČEVIĆ



Portal Analitika