Region

Hrvatski Mercator će sirotinji dijeliti hranu kojoj ističe rok trajanja

merkator
M
ercator Hrvatska namjerava slijediti primjer svoje matične kuće u Sloveniji, i u Hrvatskoj  organizovati akciju »Viškovi hrane«, u kojoj se hrana kojoj je toga dana istekao rok trajanja, a još je uvijek primjerena za prehranu, dijeli siromašnima. Hoće li im se, kao što je slučaj u Sloveniji, pridružiti još neki trgovački lanci, za sada nije poznato.

Hrvatski Mercator će sirotinji dijeliti hranu kojoj ističe rok trajanja
Portal AnalitikaIzvor


»Mercator Hrvatska trenutno je u postupku pripreme realizacije projekta, koji je već pokrenuo Mercator u Sloveniji, kojim bi se hrana kojoj ističe rok trajanja donirala potrebitima. Kako je riječ o iznimno logistički zahtjevnom poslu, projekt će zaživjeti kad se dogovore sve pojedinosti oko preuzimanja te distribuiranja hrane jer potrebno je uskladiti sve aktivnosti sa zakonskim regulativama«, odgovaraju iz Mercatora Hrvatska.

Na inicijativu Lyons kluba iz Celja, kojoj su se u Sloveniji za sada odazvali Mercator, Tuš i Spar, sva hrana kojoj je na određeni dan istekao rok trajanja, a i dalje se smije konzumirati, besplatno se prepušta volonterskim udrućenjima, koje ju onda dalje distribuiraju onima koji si nikakvu hranu ne mogu priuštiti.

Vlastita odgovornost

Do sada je, kao i u slučaju svih ostalih trgovačkih lanaca, sva ta hrana završavala u smeću, makar se određeni dio namirnica, koje nisu – poput jaja, mlijeka i sličnog – podložne brzom mikrobiološkom kvarenju, konzumirati može i nakon isteka roka trajanja. Osim toga, postoji i razlika između oznake na hrani koja kaže »upotrijebiti do« i »najbolje upotrijebiti do/do kraja« (engleski  »use by« i »best before«), a koje potrošači smatraju jednakima. U prvom slučaju, preporučaju stručnjaci, riječ je o hrani koja je, s mikrobiološkog gledišta, brzo kvarljiva i, ukoliko se ne konzumira u navedenom roku, može predstavljati opasnost po zdravlje potrošača.

Tog se roka treba striktno pridržavati, za razliku od »najbolje upotrijebiti do«, kojim nam proizvođač poručuje do kad garantuje sigurnost i kvalitet proizvoda. Na potrošaču je da odluči hoće li, na vlastitu odgovornost, proizvod konzumirati i nakon tog datuma, pri čemu se u mnogim slučajevima »najbolje upotrijebiti do«, navode samo mjesec i godina, ne i striktni datum u mjesecu. Drugim riječima, neke je takve proizvode, od čega se proizvođač ograđuje, moguće konzumirati i nakon isteka preporučenog roka upotrebe, osim ukoliko, naravno, imaju sumnjiv izgled, miris ili ukus, ako im je oštećena ambalaža i slično.

Mliječne proizvode, poslastice, mesne proizvode, proizvode od voća i slično, svakako treba upotrijebiti do navedenog roka trajanja. U nekim drugim slučajevima, kod hrane koja se sporije kvari, proizvođači na ambalažu stavljaju minimalni, a ne maksimalni rok trajanja proizvoda, kako bi im i promet bio brži. S druge strane, često se događa i obrnuto – da je proizvod po svojoj oznaci roka trajanja još pogodan za konzumaciju, no zapravo je, zbog loših uslova skladištenja, previsokih temperatura u prijevozu i sličnog, pokvaren.

(Novi list)

Portal Analitika