Region

Pusić: Ističe vrijeme za razgovor o tužbama sa Srbijom

1301pusic
K
ljučni uslov za početak razgovora Beograda i Zagreba o međusobnom povlačenju tužbi za genocid je da srpska strana osigura podatke o nestalima u ratu u Hrvatskoj, kazala je u emisiji „Nedeljom u dva“ na HRT-u šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Pusić: Ističe vrijeme za razgovor o tužbama sa Srbijom
Portal AnalitikaIzvor

- Polako ističe pješčani sat, jer je prva rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zakazana u martu - napominje Pusićeva.

- O svim preduslovima, osim o nestalima, može se raspravljati - to je ljudsko pitanje i da bi se na neki način iskoračilo iz prošlosti u budućnost, temu nestalih treba zatvoriti - rekla je ona.

Govoreći o tome da li Srbija ima podatke o sudbini oko 900 nestalih s hrvatske strane, Pusić je kazala da „neke podatke svakako treba provjeriti“, poput otvaranja vojnog arhiva. Upitana da li će upravo otvaranje vojnog arhiva biti jedan od zahtjeva u razgovoru s kolegama iz Srbije, Pusić je odgovorila da „oni puno bolje znaju gdje bi se podaci (o nestalima) mogli tražiti“.

Ona je ocijenila da srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić želi da riješi taj problem, ali da je pitanje kakav je odnos snaga u aktuelnoj vlasti u Srbiji i postoji li politička volja da se to pitanje nestalih riješi.

Portal Analitika