Region

Josip Perković biće izručen Njemačkoj

perkovic
J
osip Perković
biće izručen Njemačkoj, odlučilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu s Ivanom Turudićem nakon sat vremena vijećanja.

Josip Perković biće izručen Njemačkoj
Portal AnalitikaIzvor

Kratku izjavu novinarima dala je sutkinja Ivana Čalić, zamjenica glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu. Poručila je da je sud odlučio udovoljiti zahtjevu za izručenjem, te da nije prihvatio argumente odbrane.

Perković na ovakvu odluku nije imao nikakvih komentara. Žalbu Vrhovnom sudu mora podnijeti u roku od tri dana nakon zaprimanja pismene odluke.

Nema zastare

Perković je na sud došao nešto prije 13 sati u pratnji svog advokata Ante Nobila koji tada nije želio davati izjave osim da "očekuje zakonitu odluku suda".

Sud je Perkovića saslušao, nakon čega je određena pauza radi vijećanja. U 14:28 sati sudac Turudić pozvao je Perkovića kako bi mu saopštio da nema prepreka za izručenje Njemačkoj.
Županijski sud u Zagrebu smatra da zastara nije nastupila.

Žalbe i do Ustavnog suda

Anto Nobilo najavio je žalbu Vrhovnom sudu, a ako bude potrebno žaliće se i Ustavnom sudu. Takođe, Nobilo će od Vrhovnog suda tražiti da, čak i ako žalba bude odbijena, odgodi Perkovićevo izručenje do odluke Ustavnog suda. Koliko bi to moglo trajati nije moguće pretpostaviti, s obzirom da Ustavni sud nije vezan rokovima.

Nobilo je nadu polagao u zastaru po domaćem pravu, unatoč tomu što u konkretnom predmetu zastara u Njemačkoj nije nastupila.

Podsjećamo, Njemačka traži Perkovića zbog optužbe da je učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Uz Perkovića Njemci traže i izručenje Zdravka Mustača, o čemu će sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici.

(index.hr)

 

Portal Analitika