Region

Danas odluka o izručenju Perkovića

3per
Ž
upanijski sud u Zagrebu odlučiće danas hoće li nekadašnji visoki funkcioner jugoslovenske, a kasnije i hrvatske Udbe, Josip Perković, biti izručen Njemačkoj, koja ga potažuje zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog emigrant Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Danas odluka o izručenju Perkovića
Portal AnalitikaIzvor

Odluku će donijeti Vanraspravno vijeće Suda, a Perković će imati pravo žalbe u roku od tri dana.

Perkovićev advokat Ante Nobilo najavio je da će, ukoliko ta odluka bude neprihvatjiva za njegovog branjenika, preduzeti sve pravne lijekove, uključujući i žalbu Ustavnom sudu, prenosi Tanjug.

Perković je uhapšen 1. janura, nekoliko sati nakon što je na snagu stupio zakon o evropskoj potjernici, a iz pritvora je pušten zato što sudija nije obrazložio rješenje o pritvoru, tako da odluku Vanraspravnog vijeća čeka na slobodi i uz zabranu napuštanja prebivališta.

Nobilo je ranije kazao da je njemačko pravosuđe ponudilo nagodbu - tri godine zatvora u zamjenu za Perkovićevo priznanje krivice, ali su oni tu ponudu odbili.

I Perkovićev nekadašnji šef Zdravko Mustač pušten je iz pritvora, a odluka o njegovom izručenju trebalo bi da bude donijeta sjutra.

Perković se već izjasnio da se protivi izručenju jer smatra da u Njemačkoj ne bi imao fer suđenje, da on nema nikakve veze sa ubistvom Đurekovića i da njemačko pravosuđe njega potražuje zbog pisanja beogradskih medija iz tog vremena.

Portal Analitika