In firme

Serveri Jahua napadnuti malverom, inficirani računari hiljade korisnika

0501yahoook
P
osjetioci koji su poslednjih nekoliko dana otvarali reklame na “Jahuovim” veb stranicama, u potencijalnom su riziku da “zaraze” svoje kompjutere malverom, javlja “USA Today”.

Serveri Jahua napadnuti malverom, inficirani računari hiljade korisnika
Portal AnalitikaIzvor

Malver je, kako se smatra, počeo da se širi 30. decembra.

“Fox IT”, firma za bezbjednost na Internetu koja je otkrila navodnu infekciju malverom, kaže da je od tada, u proteklom periodu, svakog sata oko 300.000 korisnika otvaralo inficirane reklame. To znači da se svakog sata inficiralo oko 27.000 kompjutera i drugih uređaja, jer se u prosjeku inficira devet odsto računara nakon ulaska na stranicu.

Većina korisnika koristi softver koji sređuje takve infekcije ili su konfigurisali svoje kompjutere da budu otporni na napad.

Malver, ili zlonamjerni softver, je program namijenjen ometanju kompjuterskih operacija, skupljanju osjetljivih informacija ili pristupanju u privatne kompjuterske sisteme. Kompjuteri povezani na mrežu mogu da rašire malver na mnogo drugih kompjutera.

Ovo je posljednji u nizu tehničkih problema koji pogađaju “Jahu”, dok se kompanija bori za pozicije na tržištu onlajn usluga. “Jahuova” usluga elektronske pošte krajem decembra prošla je kroz niz isključenja i problema, ukazuje “USA Today”.

Korisnici treba da znaju da ovaj malver napad na “Jahu” funkcioniše tako što preusmjerava ulaske sa stranice reklame na inficirani sajt, koji potom koristi rupe u bezbednosti “Jave” da instalira malver.

Zaraženi sajt nastavlja da instalira niz malvera na korisnikov uređaj, uključujući ZeuS, Andromedu, Dorkbota, Tinbu ili Nekursa, kažu iz “Fox IT-a”.

Većina pogođenih korisnika su u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rumuniji.

“Jahu” je u saopštenju naveo da su svjesni bezbednosnih pitanja. Stopa zaraze je značajno opala, što govori da kompanija rješava problem.

Korisnici se mogu zaštiti od ovakvog ili sličnih napada. Možda je najlakši vid odbrane isključenje “Jave”, koja se uobičajeno instalira u brauzere Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari itd.

(blic.rs)

Portal Analitika