In firme

Francusko-kineski smartfon hit!

26Viko
F
irma "Wiko", postala je broj tri u sektoru „pametnih“ telefona u Francuskoj, s tržišnim udjelom od 18 odsto. Ova francusko-kineska kompanija postaje ozbiljan konkurent „Eplu“ i „Samsungu“, budući da nudi modele po tri do četiri puta nižim cijenama.

Francusko-kineski smartfon hit!
Portal AnalitikaIzvor

Mala francusko-kineska firma "Wiko", do prošle godine gotovo nepoznata, u 2013. godini stigla je na bronzanu poziciju u sektoru „pametnih“ telefona u Francuskoj, s tržišnim udjelom od 18 odsto.

Uspjeh preduzeća "Wiko" iz Marseja je spektakularan, piše francuski Figaro. Kompanija je osnovana u februaru 2011. godine, a već u ovoj godini prodala je oko dva miliona smartfona, što je četiri puta više nego u 2012. godini.

Mada zasad ne raspolaže aparatima četvrte generacije, "Wiko" postaje ozbiljan konkurent „Eplu“ i „Samsungu“, budući da nudi telefone po tri do četiri puta nižim cijenama.

Telefoni "Wiko" za sada se ne prodaju kod operatera, već samo u velikim distributivnim lancima i putem interneta.

Uprkos tome što je riječ o francusko-kineskoj saradnji, kako navodi list, "Wiko" igra i na kartu patriotizma kod francuskih klijenata.

Partner ove francuske firme nalazi se u Šendženu, na jugu Kine, čitavih 9.000 kilometara od Marseja. Reč je o kompaniji "Tinno", koju je 2005. godine osnovao tridesetogodišnji Lin Venhong.

Prve telefone prodavao je u Pakistanu, Indoneziji, Vijetnamu i Bangladešu. Tokom 2011. godine ova kineska firma prodala je oko 14 miliona telefona u svijetu, po prosječnoj cijeni od 23 dolara.

"Tinno" je ostvario saradnju s proizvođačima u Italiji i Rusiji, i otvorio prvu evropsku filijalu u Francuskoj, koja je već počela s prodajom na tržištima Njemačke, Alžira, Španije, Portugalije i Italije.

Portal Analitika