Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Postanite dobitnici izdanja „Nove knjige“

2312novaknjiga
P
ortal Analitika
i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagrađuju dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Postanite dobitnici izdanja „Nove knjige“
Portal AnalitikaIzvor

Ljubitelji pisane riječi imaju priliku da dobiju dva naslova u izdanju Nove knjige. Tako će prva dva čitaoca koji danas u 12 časova pozovu broj našeg portala 068 / 311 - 541, postati dobitnici knjige „Life lift“ ili „Osam“, koje se mogu naći i u nekoj od Gradskih knjižara.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu i Tivtu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

2312lifelift

Slavica Perović: „Life lift“

Nakon manje od godinu dana od kako je objavljen roman prvjenac „Life lift“ Slavice Perović, iz izdavačke kuće Nova knjiga objavljeno je i drugo izdanje, kojim će biti nagrađen čitaoc Portala Analitika.

Roman koji je ušao u uži krug za Ninovu nagradu našao je svoju publiku kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. Kako kaže autorka, „Life lift“ je priča o stavu i svojevrsno putovanje „kroz sebe“, da se nađe stav.

Roman literarno obuhvata priču u priči i jezički jezik u jeziku. Glavni lik, Agneza Ena, novinarka u Montenegro Timesu pokušava da napiše esej o ženama i moći, kojim će konkurisati za prestižnu nagradu European Online Journalism Award. Paralelno sa pisanjem eseja, dešava se njena lična drama. Zagledana u svoj život, polako otkriva da se na njemu odražavaju mnoge zakonitosti fenomena koje istražuje, naročito bračnih, ali i prijateljskih koji uključuju česte manipulacije bliskošću, što postepeno vodi u izdaju. Montenegrinski kulturni obrazac otkriva visoku društvenu (i bračnu) hijerarhizovanost koja je sveprožimajuća, što zateže masku privida da je takav poredak stvari u redu. Stvarnost i esej polako se prepliću, dok u jednom trenutku život protagonistkinje ne postane predložak za tekst eseja. To je istovremeno i kraj eseja... Maske se skidaju, prividi iščezavaju, likovi doživljavaju transformacije, dok obrazac ponašanja biva značajno uzdrman. Roman pokušava da kroz naraciju o četiri lika, s dosta psihološkog poniranja, ispriča potragu za jednim dostojanstvenijim životom vrijednim življenja, kako ženskog tako i muškog. I njihovog zajedničkog.

2312osam

Ibrahim Spahić: „Osam“

„Osam“ je zbirka poezije sačinjena od najboljih pjesama iz tri objavljene zbirke Ibrahima Spahića. Stoga su i pjesme u zbirci raspoređene u tri cjeline: Znak, Čovjek od žice i Sarajevski pauci i drugi kukci. Te cjeline sačinjavaju proces od tri faze - početak, sredinu i kraj. Tim procesom autor je želio da nam na metaforičan način ukaže na buđenje čovjeka iz stanja pospanosti i vraćanje na prapočetak. O tom putu nam govori i broj osam u naslovu zbirke, koji simbolički ukazuje na matematičko obilježje beskonačnosti.

Portal Analitika