In firme

Google sprema vlastiti čip?

1412cip
A
RM je već u dobroj mjeri nagrizao Intelovu dominaciju svjetskim tržištem procesora, a čini se kako se i div internet pretraživanja se sprema da uzme dio kolača za sebe.

Google sprema vlastiti čip?
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše  Bloomberg, u "Mountain View" - u namjeravaju da dizajniraju vlastite čipove, koristeći upravo ARM-ovu tehnologiju.

Hoće li se zaista u to upustiti ili samo puštaju balone kako bi postigli bolju cijenu u pregovorima s Intelom i drugim hardverima, pitanje je. Bio bi to velik i skup izazov za Google, softversku kompaniju koja zarađuje najviše na prodaji oglasa i drugih usluga online, prenosi T-portal.

Postupak osmišljavanja i izrade mogao bi potrajati i do tri godine. S druge strane, sa čipovima vlastitog dizajna mogli bi bolje prilagoditi hardver softveru i obrnuto.

Google je jedan od najvećih kupaca serverskih procesora na svijetu i peti po veličini Intelov klijent - potroše bar pola milijarde dolara na njihove serverske procesore svake godine. Imaju šest pogona u SAD-u, jedan u Južnoj Americi, dva u Aziji i tri u Europi.

ARM trenutno drži vrlo mali udio tog tržišta i traži načine kako da prošire poslovanje. AMD je nedavno najavio kako će koristiti njihove dizajne za serverske čipove.

Portal Analitika