In firme

Folksvagen povlači 2.6 miliona vozila širom svijeta

folksvagen
F
olksvagen će morati da povuče 2,6 miliona vozila u svijetu, uglavnom zbog greške koja može da izazove kvar na farovima, saopštila je danas ta nemačka kompanija.

Folksvagen povlači 2.6 miliona vozila širom svijeta
Portal AnalitikaIzvor

Biće povučeno sedam modela vozila, među kojima i 800.000 automobila marke Folksvagen Tiguan, proizvedenih između 2008. i sredine 2011. godine.

Utvrđeno je da postoje tri greške u proizvodnji, od kojih je jedan problem sa osiguračima za spoljašnja svjetla. Sporna su i sintetička ulja u mehanizmu za prenos brzine, a koja mogu da izazovu opasne probleme u sistemu i nesreće.

Taj problem uočen je samo u Kini, navela je ta kompanija, ističući da je ipak odlučeno da budu povučeno svih 1,6 vozila širom svijeta koja koriste takva ulja.
Kod modela Amaroka problematičan je osjetljiv sistem dotoka goriva u motoru, zbog čega će 239.000 vozila biti povučeno, od čega 12.000 u Njemačkoj. Ovaj kvar odnosi se samo na vozila proizvedena do juna ove godine.

Kompanija je precizirala da 750.000 automobila treba da bude povučeno u Kini. Kineske vlasti, međutim, navele su da treba da se povuče više od 800.000 automobila, među kojima i modeli Golf i Lavida, proizvedeni u Kini, kao i uvezeni modeli Audija i Bube.

Ovo je najobimnije povlačenje automobila u istoriji postojanja te kompanije.
Uprkos ovoj vijesti, dionice Folksvagena na berzi danas nisu bitnije mijenjale vrijednost.

 

(blic.rs)

 

Portal Analitika