In firme

Tviter na berzi - hit ili promašaj

7tw
A
kcije Tvitera imaće svoj debi danas na berzi u Njujorku po cijeni od 28 dolara po pojedinačnoj akciji. Kompanija je tako procijenjena na 14,2 milijardi dolara.

Tviter na berzi - hit ili promašaj
Portal AnalitikaIzvor

Najvažniji IT IPO od maja 2012. i emisije Fejsbukovih akcija biće pažljivo praćen u cijelom svijetu, baš zbog svih uspona i padova "F akcija".

Analitičari i dalje nisu uvjereni da se na Tviteru trenutno može zaraditi, pa iznad 70 miliona akcija koje će se naći na berzi i dalje stoji veliki znak pitanja.

Ipak, čelnici popularne društvene mreže su tokom razgovora sa investitorima očigledno odradili dobar posao, pa su sa prvobitne procjene od 17-20 dolara, stigli na današnjih 28 dolara. 

Akcija Fejsbuka je prvog dana vrijedila  deset dolara više, ali je uslijedio sunovrat i tek nedavno su oni koji su bili najhrabriji prvog dana trgovine stigli do prve zarade od tih akcija. 

Iz Silicijumske doline poručuju da ovaj IPO neće pratiti iste greške, pa će Ev Vilijams (59,6 miliona akcija) i Džek Dorsi (23,4 miliona akcija) svakako zaraditi ogroman novac. 

Njihov problem jeste to što svi znaju da Tviter ne zarađuje već gubi i to godinama. 

Od nastanka prije sedam godina, mreža je privukla 230 miliona korisnika, ali još nije uspjela da zabilježi profit. Gubici u trećem kvartalu 2013. godine su narasli sa 21,6 miliona dolara iz istog perioda 2012. na čak 64,6 miliona dolara. 

Takođe, istraživanje Rojtersa i Ipsosa je pokazalo da više od trećine registrovanih korisnika uopšte ne koristi Tviter. 

"Uprkos tome što je početna cijena akcije relativno skromna, i dalje visoka za kompaniju koja ne bilježi profit. Vrijednost Tvitera je uglavnom zasnovana na fami koja prati taj brend, kao i na uspjesima drugih onlajn kompanija kao što su Gugl, Fejsbuk i Linkedin", kaže direktor odjeljenja za procjene kuće BDO Tomas Frejman za "Gardijan". 

On je istakao da će investitori imati svoju strategiju u određivanju vrijednosti, ali da se zna šta su pravi nosioci vrijednosti - protok novca i profitabilnost. 

Akcije Tvitera će na berzi imati oznaku "TWTR", a pojedini su se nedavno ponadali da su već manjinski vlasnici kupujući akcije pod oznakom "TWTRQ".

IZVOR: B92

 

Portal Analitika