In firme

Kraj Panasonikovih plazma ekrana

3110panasonik
G
igant elektroindustrije Panasonik najavio je da će do kraja godine obustaviti proizvodnju plazma ekrana zbog smanjene potražnje.

Kraj Panasonikovih plazma ekrana
Portal AnalitikaIzvor

Japanska kompanija će definitivno zatvoriti tri pogona koja su proizvodila djelove za fabriku Amagasaki u Japanu. U dva je proizvodnja već obustavljena, prenosi Blic.

Panasonik je investirao milijarde u fabrike u Japanu i Kini, plaćajući ceh povratka na tržište posle finansijske krize 2008-2009. i ulažući u ekrane sa tečnim kristalima, LCD monitore.

Japanska kompanija je 2004, 2005. i 2007. investirala u izgradnju novih fabrika, a potom je počela da mijenja kurs da bi 2011. krenula da zatvara pojedine pogone zbog nastalih gubitaka.

Panosonik je u okviru restrukturiranja smanjio proizvodnju plazma monitora u Japanu i Kini početkom 2013, promijenivši prethodne planove o povećanju proizvodnje u Šangaju, gdje je konačno obustavljena izrada plazma televizora.

Kompanija je 2001. godine počela proizvodnju plazma ekrana, koja je u to vreme predstavljala naprednu tehnologiju, dok je sada potisnuta monitorima sa tečnim kristalima koji troše manje električne energiju.

Japanski gigant nije više u stanju da proizvodnju plazma ekrana, koja postaje minorna na svjetskom tržištu televizora, učini rentabilnom.

Portal Analitika