In firme

Skočila vrijednost akcija Fejsbuka

3110fejs
V
rijednost akcija Fejsbuka skočila je poslije neočekivano boljeg izvještaja o poslovanju u trećem kvartalu, prenose svjetske agencije.

Skočila vrijednost akcija Fejsbuka
Portal AnalitikaIzvor

Najveća svjetska društvena mreža saopštila je juče da je u trećem kvartalu imala neto dobit od 425 miliona dolara, ili 17 centi po akciji, u odnosu na gubitak od 59 miliona dolara, ili dva centa po akciji, u istom periodu prošle godine.

Poslije objavljivanja rezultata, cijena akcije Fejsbuka skočila je na berzi za 5,22 dolara, ili 10,7 odsto, na 54,23 dolara.

Prihodi kompanije porasli su 60 odsto na 2,02 milijarde dolara sa 1,26 milijardi podstaknuti povećanim prihodima od reklamiranja na mobilnim telefonima.

To je premašilo očekivanja analitičara koji su predviđali prihod od 1,91 milijarde dolara.

Prihod Fejsbuka od reklama je iznosi 1,8 milijardi, što je za 66 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Reklame na mobilnim telefonima imaju udjela od 49 odsto u ukupnim prihodima kompanije u trećem kvartalu, u odnosu na 41 odsto u drugom kvartalu. Povećanje prihoda između dva kvartala pokazuje da strategija Fejsbuka da bude prva kompanija po reklamama na mobilnim aparatima daje rezultate.

Fejsbuk je neznatno povećao broj mjesečnih korisnika, tako da je u trećem kvartalu taj broj porastao sa 1,15 na 1,19 milijardi. Broj onih najangažovanijih koji posjećjuju sajt svaki dan povećao se sa 699 na 728 miliona.

Fejsbuk je izašao na berzu u maju 2012. sa cijenom od 38 dolara po akciji. Firmi je bilo potrebno više od godinu dana da tu cijenu pređe, pošto je radila na tome da dokaže da može da poveća prihode od reklamiranja preko mobilnih uređaja.

B92

Portal Analitika