In firme

Start trek 2013 - Balkan tour u domen-u

2010startrek
D
oMEn, agent registracije nacionalnog .ME domena, ugostio je Start Trek 2013 - Balkan Tour. Tom prilikom su gostovali predstavnici bugarskog akceleratora Eleven (www.eleven.bg), najaktivnijeg evropskog investitora za ranu startup fazu, koji je sa LauncHUB-om organizovao seriju sastanaka sa preduzetnicima iz centralne i istočne Evrope, uz pomoć doMEn-a i Microsoft-a, te medijskih partnera Netokracija, Kapital i Startit.

Start trek 2013 - Balkan tour u domen-u
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Eleven-a, Dilyan Dimitrov i Ivaylo Simov, govorili su o načinima približavanja investitorima koji ulažu u kompanije u ranoj fazi njihovog nastajanja, kao i o trenutnom stanju startup-ova, koji su najtraženiji i kako postići takav nivo.

Po njihovim riječima, najviše se ulaže u projekte koji su opipljivi, oni koje je teško razviti i koje je teško kopirati. Eleven je do sada finansirao 46 projekata, koje je izabrao među 1500 prijavljenih u tri serije.

Nakon prezentacija, predstavljeni su lokalni startup-ovi žiriju i publici u petominutnim prezentacijama, takmičarskog karaktera.

Prvi je prezentovao svoju ideju Anton Jurovicki u vidu aplikacije Hefit.me. Riječ je o mobilnoj aplikaciji za prikupljanje vijesti i obavještenja za ljude koji se bave sportom i žive zdravim životom. Sljedeći je predstavljen TourViaMe projekat (Dražen Žujović prezenter), servis za organizovanje turističkih tura.

Ovaj projekat je prvi put predstavljen na konferenciji Spark.me kad je i dobio tzv. brzi ulaz u Eleven, odnosno ima veliku šansu da dobije investiciju. Miloš Ljumović je predstavio projekat svoje kompanije Programmer.its.me, koji se odnosi na prepoznavanje objekata u video obliku. Četvrti startup projekat nastao u kompaniji Fleka, predstavio je Miloš Milošević.

Riječ je o platformi koju bi građani koristili za prijavu problema u zajednici, pod nazivom Heroj.me. Kao posljednji je Ivica Tatar iz kompanije Logate predstavio projekat izrade aplikacije za mobilno bankarstvo.

Žiri je imao dosta pitanja, kao i savjeta za sve startup-ove, koji će im koristiti kako u razvoju projekta, tako i u samom poslovanju. Nakon kratkog vijećanja, proglašen je pobjednik, Heroj.me, koji je osvojio kartu za Pioneers Festival, događaj godine za sve preduzetnike i tehnološke inovatore u Evropi, zahvaljujući svom društveno-korisnom karakteru i dijelu aplikacije koja se odnosi na gejmifikaciju (utisak koji se stiče prilikom igranja igrice).

Ovo je prvo takmičenje crnogorskih startup-ova pred akceleratorima i investitorima, čiji je glavni cilj osim predstavljanja mogućnosti mladim ljudima i upoznavanje ljudi sa novim idejama na tržištu. Dilyan Dmitrov jedan os osnivača Elevena je jako zainteresovan za Crnu Goru i smatra da ovdje postoji veliki startup potencijal.

Portal Analitika