Literatura

Najbolji neobjavljeni CG roman: Prvi laureat Jelena Gošović-Perović za „Bijeg iz vrzinog kola“

1810najroman
B
ijeg iz vrzinog kola“ podgoričke spisateljice Jelene Gošović - Perović prvi je laureat konkursa Najbolji neobjavljeni crnogorski roman, čije su rezultate danas ozvaničili predstavnici žirija i lista Pobjeda.

Najbolji neobjavljeni CG roman: Prvi laureat Jelena Gošović-Perović za „Bijeg iz vrzinog kola“
Portal AnalitikaIzvor

Njoj će pripasti 2.000 eura, a djelo će se uskoro naći kao dio edicije Savremeni crnogorski roman. Uz ovaj, biće štampana još dva romana, čiji su autori dobitnici druge, odnosno treće nagrade u iznosu od 500 eura. Riječ je o romanima „Eros na Trgu Slobode“ Stefana Boškovića i „Miris dalekog juga“ Saše Lješkovića.

Kako je istakao Vlatko Simunović, urednik Izdavačke djelatnosti Pobjede i sekretar žirija, sa zadovoljstvom je konstatovano da je većina od pristigla 34 rukopisa, koje potpisuje 28 autora, odličnog kvaliteta.

- Žiri je zato imao zahtjevan posao kada je ocjenjivao 31 roman koji je zadovoljavao propozicije, striktno se pridržavajući anonimnosti autora. Tako je konačnu odluku žiri donio tek nakon dva kruga i većinom glasova – istakao je Simunović.

Vladimir Vojinović, umjetnički direktor projekta Najbolji neobjavljeni crnogorski roman, izuzetno je zadovoljan početkom njegove realizacije.

- Okončanjem ovog, prvog ciklusa novoustanovljene nagrade postignuti su svi ciljevi tvoraca i realizatora projekta: crnogorska književnost dobila je godišnju nagradu za roman. Na temeljima te nagrade biće upotpunjena crnogorska književna scena i ojačana pozicija etablirane romaneskne književnosti, i omogućeni su uslovi za razvitak jedne od najfrekventnijih formi savremene crnogorske književnosti – precizira on.

Vojinović je posebno zahvalio autorima rukopisa „koji su im ukazali povjerenje slanjem svojih tekstova“, zatim Pobjedi i njenom izvršnom direktoru Lavu Lajoviću „koji je pokazao razumijevanje da Crnoj Gori treba godišnja nagrada iz romaneskna ostvarenja“ i, naravno, žiriju.

- Ovaj projekat označava početak nove ere ne samo u crnogorskoj književnosti veći i u crnogorskom izdavaštvu. Takođe mogu da ocijenim da je ovo projekat koji će doprinijeti razvitku romaneskne forme unutar crnogorske knijževnosti. Pobjedin konkurs Najbolji neobjavljeni crnogorski roman je pokazatelj da jedan projekat u crnogorskoj kulturi može biti i ekonomski isplativ – zaključio je umjetnički direktor projekta.

U ime žirija, kojeg su činili predsjednica Sonja Tomović – Šundić, članovi Jovan Nikolaidis, prof. dr Janko Andrijašević, mr Milena Ivanović i sekretar Vlatko Simunović, odluke je javnosti predstavila njegova predsjednica.

1810najroman1Kada je riječ o prvonagrađenom romanu „Bijeg iz vrzinog kola“ Jelene Gošović – Perović, Šundić je navela da se „izdvojio od konkurencije po narativnoj jasnoći, vjernosti priče i komunikativnosti“.

- U pitanju je jako samosvjesna proza koju obilježava jasnoća izlaganja. Unutar naizgled banalne radnje, spisateljica umeće sjećanja, stavove o životu, te, s vremena na vrijeme, i filozofske diskurse koji su koji su umjesni. Jedna privlačna ideja precizno je realizovana, pa se „Bijeg iz vrzinog kola“ čita kao literatura sa životnom podlogom i autentično svjedočenje o položaju žene –obrazloženje je žirija.

„Eros na Trgu Slobode“ Stefana Boškovića, takođe iz Podgorice, za žiri je „paradigmatiski proizvod podgoričke urabne scene dvijehiljaditih“.

- Taj postmilerovski pokušaj razgolićenja psihologije čovjeka usamljenog u gomili, bavi se fenomenima opsesivne vezanosti glavnoga junaka za pornografiju, emocionalnim prazninama i nasiljem. Pisac daje dijagnozu duhovnog i mentalnog stanja naraštaja koji je utonuo u apatiju, nihilizam, depresiju i potpunu neperspektivnost, čak i u slučajevima izdanaka koji su odskočili na društvenoj ljestvici – stav je žirija o djelu ovog mladog dramaturga.

Konačno, svakako ne manje bitno, treća nagrada je pripala Saši Lješkoviću koji potpisuje „Miris dalekog juga“, koji je „pikarski, avanturistički i barokni roman“. Koliko se moglo zaključiti po riječima članova žirija, ovaj roman je po mnogo čemu drugačiji od djela pristiglih na prvi konkurs Najbolji neobjavljeni crnogorski roman.

- Karakterističan po brzom ritmu i egzitičan na naš, jadransko-mediteranski način, „Miris dalekog juga“ čita se sa lakoćom. Crnogorska književnost ne obiluje ovakvim radovima, pa je žiri procijenio da nije na odmet da jedan takav prozni obrazac uvedemo u naš, ionako sve više afirmativan mediteranizam Montenegra.

Uz nagrađene, Tomović – Šundić kao predsjednica žirija, dodala je i preporuke izdavaču za objavljivanje još tri naslova, u okviru edicije Savremeni crnogorski roman. Po njihovom mišljenju, pažnje su vrijedni naslovi „Tati ne daju na groblje“ Sava Božovića, „Još možeš da naručiš kišu“ Blage Žurić i „Kumborski koral“ već renomirane Bosiljke Pušić.

- Puno očekuemo od djela koja će zahvaljujći ovom konkursu biti dostupna čitalačkoj publici – potcrtao je Simunović i pozvao, kako pisce, tako i čitalačku publiku, da se se pridruže budućoj realizaciji ovog projekta, svako na svoj način.

K.J.

Portal Analitika