In firme

Panasonik odustaje od plazma ekrana

910panasonikplazmaok
J
apanski gigant „Panasonik“ prestaće da proizvodi plazma televizijske ekrane početkom sljedeće godine, u vrijeme prestrukturisanja ove velike korporacije.

Panasonik odustaje od plazma ekrana
Portal AnalitikaIzvor

Japanski poslovni dnevnik „Nikei“ piše da će „Panasonik“ do marta 2014. godine obustaviti proizvodnju u glavnom pogonu za plazma ekrane u Amagasakiju na zapadu Japana i da će ponuditi fabriku na prodaju. Ostali proizvođači, poput „Hitačija“ i „Pajonira“, takođe postepeno napuštaju tržište plazma televizora u posljednjih nekoliko godina.

Komentarišući novinski izvještaj, „Panasonik“ je saopštio da još ništa nije odlučeno i da diskusija o budućoj strategiji još traje.

„Panasonikova“ fabrika u Kini već je obustavila proizvodnju ovakvih ekrana, objavila je japanska kompanija.

„Panasonik“ i njegovi domaći suparnici „Šarp“ i „Soni“ suočeni su sa problemima na tržištu televizora i elektronskih uređaja usljed pada cijene i oštre konkurencije proizvođača koji nude jeftinije aparate, uključujući kompanije iz Južne Koreje i sa Tajvana.

„Panasonikovo“ odjeljenje za televizijske ekrane dvije godine uzastopno stvara velike gubitke. U prethodnoj fiskalnoj godini gubitak je iznosio 7,75 milijardi dolara.

Portal Analitika