In firme

Gugl: Sedam stvari koje ne znate o nama

3009googleoffice
Novinar Heri Mekreken (Time) dobio je jedinstvenu priliku da nekoliko dana boravi u sjedištu kompanije Gugl (Google), nakon čega je otkrio zanimljivosti koje većina nas "običnih smrtnika" vjerovatno nije znala.

Gugl: Sedam stvari koje ne znate o nama
Portal AnalitikaIzvor

1. Još kada je Gugl bio na nivou startup kompanije, morao je da promijeni broj telefona.

U trenutku dok je Gugl bio mala kompanija sa manje od trideset zaposlenih radnika, pojavio se problem sa telefonom. Greškom je broj telefona kompanije objavljen na sajtu, pa je narednih nekoliko dana telefon neprestano zvonio, a zaposleni nijesu stizali da odgovore na sve pozive korisnika. Iako je bio mala kompanije, Gugl je već tada privlačio milione korisnika. Zbog toga je zvanični broj telefona morao biti zamijenjen.

2. Gugl je raj za bicikliste

Glavni kampus Googleplexs u Mauntin Vjuu u Kaliforniji pravo je carstvo kojim vladaju biciklisti. Upravo tim dvotočkašima najbolje je obići kompleks, a na raspolaganju vam stoji više od hiljadu bicikala obojenih u različitim bojama Guglovog logoa.

3. Gugl je “opušteni petak” slavio…četvrtkom.

Lari Pejdž i Sergej Brin godinama su petkom pravili žurke za zaposlene ali su tek nedavno odlučili da tradiciju pomjere dan prije, zbog kolega u Aziji i razlike u vremenskoj zoni.

4. Grickalice i užina imaju svoje posebno mjesto u Googleplexu.

I strateški raspored – nalaze se svuda, ali su raspoređene na neobičan način. Što so dostupnije, to su zdravije. Ukoliko baš želite sltakiše, morate pronaći posebne police koje su postavljene u ćoškovima, na podu, kako biste i morali da se sagnete po njih.

5. Gugl ima nevjerovatan restoran inspirisan japanskim Voltom Diznijem.

"Tetsuwan Atom" je kafeterija u kojoj se služe suši i ostale japanske đakonije. Cio restoran uređen je u stilu animacija Osamua Tezuke, japanskog animatora poznatog pod imenom Astro Boy.

6. Androidi preuzimaju svijet.

Na sve strane su postavljene statue koje predstavljaju različite vrste Androida, od onih starijih (Cupcake ili Froyo) do posljednjeg KitKat izdanja. One najveće, koje se nalaze ispred sjedišta zgrade, mogu se vidjeti i ako se nalazite van kompleksa.

7. Prvoaprilska šala koja to nije.

Čovjek koji je vremenom postao najodgovorniji za Android i Chrome, Sundar Pičai, svoj razgovor za posao imao je upravo 1. aprila 2004. godine. I baš je tog dana u rad pušten Gmail koji je donosio tada nevjerovatnih 1GB memorije, čak 500 puta više od Hotmaila. “Sjećam se da su me svi pitali šta mislim o Gmailu, ali ja nijesam imao pojma da li je to aprilska šala ili ne”, izjavio je Pičai.

Izvor: b92.net

 

 

Portal Analitika