In firme

Gugl za 15. rođendan sebe "častio" novim pretraživačem

2709GoogleHumming
N
ovi pretraživački algoritam Gugla (Google) pod nazivom Kolibri (Hummingbird) baziran je na inteligentnom i kompleksnom razumijevanju upita pretraživanja, prenosi Dnevnik.hr.

Gugl za 15. rođendan sebe "častio" novim pretraživačem
Portal AnalitikaIzvor

Iz kompanije Google, koji ove sedmice obilježava 15. rođendan, objavili su kako su nadogradili svoj pretraživač koji će korisnicima omogućiti još bolje i uspješnije pretraživanje. Zanimljivo je da je Google počeo da koristi novi algoritam za pretraživanje još prije mjesec dana, pa je on danas u upotrebi u oko 90 odsto pretraživanja.

Prilikom najave novog algoritma Hummingbird iz ove kompanije nisu dali previše tehničkih detalja vezanih za novi način pretraživanja, ali su napomenuli da je on naročito koristan prilikom pretraživanja dužih i kompleksnijih upita. BBC, pak, komentariše da je Hummingbird više fokusiran na rangiranje informacija baziranih na „inteligentnom razumijevanju upita pretraživanja“, a umjesto razumijevanja samih riječi, novi algoritam bolje razumije koncepte i povezanost između riječi.

Iz Google-a su napomenuli kako se polako mijenja i način na koji se postavljaju upiti pretraživaču, pa će, umjesto upisivanja u Google, sve više korisnika upite postavljati putem glasa – osim na pametnim telefonima, glasovno pretraživanje trebalo bi da postane popularno s razvojem tzv. nosive tehnologije, poput pametnih satova, naočara i drugih uređaja.

- Glas će biti osnova budućih interakcija s uređajima koje koristimo – istakao je Amit Singal iz Google-a prilikom prezentacije, i dodao da će korisnici moći da pitanju Google da upoređuje različite stvari, da naprave listu pjesama nekog muzičara i slično.

Na konferenciji koja je održana na „mjestu gdje je sve počelo prije 15 godina“, odnosno u garaži u kojoj su Pejdž i Brin osnovali Google, demonstriran je način na koji novi algoritam radi. Direktorica Google-a je upitala svoj telefon da joj pokaže slike Ajfelovog tornja, a nakon što ih je Google prikazao, ona je upitala koliko je on visok, na što je takođe dobila (glasovni) odgovor. Prilikom ovakvih interakcija s Google-om neće biti potrebno u svakom upitu spominjati Ajfelov toranj, već će Google nakon prve pretrage „znati“ da korisnika zanimaju informacije o samom tornju, što će skratiti i pojednostaviti pretraživanje.

Foto: firstpost.com

Portal Analitika